default-logo

Letnie risotto z warzywami

Letnie risotto z warzywami Risotto z cukinią, papryką, kurkami i pomidorami. Pyszne i soczyste, z dużą ilością warzyw, doprawione tymiankiem, estragonem, kurkumą, kminem i ostrą papryką. Najpierw podsmażamy warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła. 0

67 4.88

Letnie risotto z warzywami

Z cukinią, kurkami, papryką i serem gorgonzola

  • Risotto
  • Dania główne
  • Ryż
  • Cukinia
  • Papryka
  • Pomidory
  • Kurki
  • Bezglutenowe
gorgonzola

Zamiast kurek można użyć borowików lub pieczarek.

Składniki

4 porcje
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ryżu do risotto (arborio)
  • 100 g kurek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia, ok. 300 g
  • 70 ml białego wina
  • 1 duży pomidor np. malinowy
  • ok. 500 ml bulionu
  • ok. 50 – 100 g sera gorgonzola
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Przyprawy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Przygotowanie

  • W garnku roztopić 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
  • Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
  • Dodać opłukane i osuszone kurki (nie trzeba ich kroić), pokrojoną w kostkę paprykę a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę zamieszać. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola (w ilości do smaku) i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, parmezan, wymieszać i zaraz podawać.

Wskazówki

  • Do risotto możemy dodać podsmażoną pierś kurczaka (na początku, przed cebulą).
  • Letnie risotto z warzywami i kurkami Letnie risotto z warzywami i kurkami
About the Author

Leave a Reply

*