default-logo

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

poniedziałek, 5 października 2020

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

Przepis na to cudowne leczo podawał jakiś czas temu Andrzej Polan w DDTVN.

Bardzo mi się spodobał i wypróbowałam go choć z lekkim opóźnieniem, szkoda bo to naprawdę przepyszne danie.

Debreczyn jest miastem na Węgrzech które kiedyś pełniło funkcję stolicy i stamtąd pochodzi to danie.

Zapraszam do skorzystania z pomysłu.

Leczo z Debreczyna.

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem


Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 70 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • olej do smażenia


Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

Przygotowanie dania:

  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, posoliłam i podsmażyłam na oleju.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i w dużym garnku podsmażyłam na oleju.
  • Potem dodałam paprykę w proszku, smażyłam 30 sekund i wrzuciłam paprykę pokrojoną w paski.
  • Pomidory wraz ze skórką starłam na tarce, wrzuciłam do garnka, dodałam pastę paprykową, wlałam 1/2 szklanki wody i gotowałam 30 minut.
  • Teraz wsypałam makaron i wrzuciłam podsmażonego kurczaka, gotowałam 10 minut.
  • Posypałam majerankiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem

Smacznego.

Przepis kuchni węgierskiej.

„Podróże małe i duże”

Leczo Debreczyńskie z kurczakiem i makaronem
Belgrad – Serbia
About the Author

Leave a Reply

*