default-logo

Lazania z quinoa i 4 serami

Lazania to moje ulubione danie włoskie.

Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. 

Oto moja wersja lazanii z quinoą.

Lazania z quinoa z 4 serami.

Lazania z quinoa i 4 serami


Lazania z quinoa i 4 serami

     

           Składniki: ( 4 porcje )

  • 8 płatów makaronu lazania
  • 1 cukinia
  • 5-6 suszonych pomidorów w ziołach
  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1/2 papryki białej
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml passaty lub innego sosu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki

               Sery:

  • 3 krążki sera mini babybel
  • 150 g sera rokpol z niebieską pleśnią
  • 150 g sera cheddar
  • 10 plastrów sera morskiego
  • olej omega 3 

Lazania z quinoa i 4 serami


Lazania z quinoa i 4 serami

Makaron gotowałam 5 minut w osolonej wodzie i odcedziłam.

Pokroiłam w kostkę cukinię, papryki oraz pomidory suszone w ziołach.

Na rozgrzanej patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę papryką biała, czerwoną i chili a także cukinię.

Jak mięso się zrumieniło wlałam na patelnię passatę i gotowałam aż sos odparował i zgęstniał.

Dodałam do sosu posiekane zioła, sól, pieprz, wymieszałam.

Dodałam także ugotowaną komosę ryżową i posiekane pomidory.

Keksówkę 24 x 14 spryskałam olejem i układałam lazanię.

Na dno ułożyłam płaty makaronu, na nim sos z mięsem, plastry sera cheddar, znowu makaron, sos z mięsem, pokruszony ser rokpol i plasterki mini babybel, ponownie makaron, sos z mięsem, makaron i na wierzchu plastry sera morskiego.

Zapiekałam lazanię w 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia.

Po upieczeniu chwilę odczekałam aby lazania odparowała i pokroiłam na kawałki.

Lazania z quinoa i 4 serami


Lazania z quinoa i 4 serami

Smacznego.

Przepis kuchni włoskiej własny.

„Podróże małe i duże”

Lazania z quinoa i 4 serami
Gołąbek zielonkawy  
About the Author

Leave a Reply

*