default-logo

Kurczak ze szparagami

Kurczak ze szparagami Duża popularność przepisu na schab gotowany w sosie ze szparagami skłoniła mnie do przygotowania podobnego dania z filetami z kurczaka. Wyszło równie pysznie, na plus należy też zaliczyć szybsze przygotowanie. Delikatne filety w kremowym sosie ze szparagami, z młodymi ziemniaczkami i surówką z rzodkiewki ze śmietaną, to przysłowiowe niebo w buzi 😉 Polecam do ugotowania jak najszybciej, póki sezon szparagowy w pełni! 0

99 4.83

Kurczak ze szparagami

Filety z kurczaka w kremowym sosie ze szparagami

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Szparagi
kurkuma

Składniki

4 porcje
  • 500 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz, ok. 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki posiekanej bazylii lub koperku

Przygotowanie

  • Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część filetu), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.
  • Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Łodyżki pokroić na ukośne plasterki, pozostawić główki w całości.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Dodać szparagi i gotować przez ok. 2 minuty. Włożyć z powrotem usmażone kotlety, dodać masło i gotować razem przez około minutę, w międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
  • Dodać śmietankę, kurkumę oraz posiekaną bazylię lub koperek i wymieszać. W razie potrzeby pogotować sos jeszcze przez chwilę aby się zagęścił.

Propozycja podania

  • młode ziemniaki / makaron spaghetti / ryż
  • plasterki rzodkiewki ze śmietaną / surówka z kapusty pekińskiej
  • Kurczak ze szparagami Kurczak ze szparagami
  • Kurczak ze szparagami Kurczak ze szparagami
About the Author

Leave a Reply

*