Kurczak zapiekany z zielem angielskim i liściem laurowym

Niesamowicie smaczny i soczysty kurczak zapiekany z zielem angielskim i liściem laurowym. Idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Danie to nie wymaga skomplikowanych składników ani zdolności kulinarnych. Wystarczy zamarynować mięso i zapiec. Cudownie smakuje z ziemniakami, ryżem czy frytkami.


Jeśli nie macie pomysłu na fileta z kurczaka, a znudziły Wam się tradycyjne kotlety panierowane, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kurczak zapiekany z zielem angielskim i liściem laurowym jest bardzo delikatny, soczysty, wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, a sam przepis zostanie z Wami na dłużej. Zapraszam na przepis!

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z ZIELEM ANGIELSKIM I LIŚCIEM LAUROWYM

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz




Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Miód, musztardę, cytrynę, sos sojowy, oliwę, pieprz, sól wymieszać ze sobą.
  • Kurczaka dokładnie obtoczyć w powstałym sosie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy, przykryć.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 45-50 minut. Pod koniec pieczenia (ok. 15 min.) zdjąć przykrywkę.




Kurczak zapiekany z zielem angielskim i liściem laurowym
Kurczak zapiekany z zielem angielskim i liściem laurowym
Kurczak zapiekany z zielem angielskim i liściem laurowym