Kurczak zapiekany w boczku




Kurczak zapiekany w boczku


Kurczak zawijany w boczku to bardzo smaczne danie, które jest idealną alternatywą dla tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej i smażonych na głębokim tłuszczu. Kurczak zapiekany w boczku to bardzo aromatyczne i pełne smaku danie, które warto wypróbować. Roladki są bardzo soczyste, idealnie doprawione a dzięki dodatkowi boczku jeszcze smaczniejsze.

Kurczak zapiekany w boczku jest daniem bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu. Podczas przygotowywania tego dania początkowo postępujemy tak samo, jak w przypadku tradycyjnych kotletów. Rozbijamy mięso, przyprawiamy. Następnie zamiast panierowania, zwijamy je w rulonik i owijamy plastrem boczku. Wstawiamy do piernika i czekamy, aż się upiecze. Jak widać znacznie szybciej, niż w przypadku kotletów smażonych, których musimy pilnować, by się nie przypaliły.

Kurczak zapiekany w boczku to ekspresowe danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. W moim domu nawet dzieciaki były zachwycone jego smakiem, a zazwyczaj na sam dźwięk słowa boczek robią krzywe miny.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na kurczaka zapiekanego w boczku. Pyszne i smaczne danie, które tak samo szybko znika z talerza, jak szybko się je robi.

PRZEPIS NA KURCZAKA ZAPIEKANEGO W BOCZKU




Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 opakowanie boczku w plastrach
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie

  • Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek rozbić na kotlety, przy użyciu tłuczka do mięsa. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka z obu stron.
  • Gotowe kotlety zwinąć w rulony i owinąć boczkiem.
  • Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub tradycyjnej blaszki podlać kilkoma łyżkami wody, piec przez 25 minut w temperaturze 220 stopni.




Kurczak zapiekany w boczku
Kurczak zapiekany w boczku
Kurczak zapiekany w boczku