default-logo

Kurczak zagrodowy

Kurczak zagrodowy Perfekcyjnie upieczony kurczak, do tego zagrodowy, w pysznej marynacie miodowo-musztardowej. Upieczony najłatwiejszą i niezawodną metodą bez konieczności przewracania i polewania sokami. Po prostu wstawiamy go do piekarnika i pieczemy. Pierwsze pół godziny bez przykrycia, później, gdy kurczak ładnie się zrumieni (a następuje to dość szybko) kładziemy luźno folię na kurczaku i pieczemy do końca podanego czasu. Z dodatków przygotowałam sałatkę z kopru włoskiego i jabłka i purée ziemniaczane z topinamburem. Z kurczakiem bardzo dobrze komponuje się też sałata ze szczypiorkiem i śmietaną lub winegretem z pomidorkami koktajlowymi, ale… wybór dodatków zostawiam już Wam, liczne pomysły znajdziecie na KS 🙂 Resztę upieczonego kurczaka można wykorzystać do sałatki a z korpusu i kostek po kurczaku można ugotować rosół. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pod wrażeniem jakości kurczaka zagrodowego. Kto go próbował, na pewno wie co mam na myśli. O wiele mniej wytopionego tłuszczu, cieniutka skórka, delikatne, pyszne i równomiernie upieczone mięso. Dla mnie nie ma już powrotu do zwykłego kurczaka z fermy. Polecam i Wam 🙂 0

71 4.37

Kurczak zagrodowy

w marynacie miodowo-musztardowej

  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Paleo
  • Świąteczny obiad
  • Dla dzieci
  • Wielkanoc

Składniki

  • 1 kurczak zagrodowy (ok. 2 kg)
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól, pieprz
  • ćwiartka obranej cytryny
  • ćwiartka obranej cebuli

Przygotowanie

  • Kurczaka wyjąć z lodówki i ocieplić w temp. pokojowej (ok. 1 godzina), opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy extra vergine. Odłożyć na około godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym piersiami do góry, wstawić do piekarnika tak aby kurczak znajdował się pośrodku piekarnika czyli na kratce niżej niż połowa piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 45 minut, z tym, że pierwsze 30 minut bez przykrycia, a reszta pod luźno położonym kawałkiem folii aluminiowej. Po pierwszych 30 minutach kurczak powinien być już dobrze zrumieniony.
  • Po upieczeniu wyjąć kurczaka, zdjąć folię i zostawić na minimum 15 minut. Dopiero po tym czasie można go pokroić.
  • Kurczak zagrodowy, ekologiczny, wiejski.
  • Kurczak pieczony miodowo-musztardowy Sałatka z kopru włoskiego oraz puree ziemniaczane z pieczonym topinamburem.
About the Author

Leave a Reply

*