default-logo

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami 0

73 4.82

Kurczak z pieczarkami

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Z jednej patelni
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Pieczarki

Proste i pyszne danie z filetów kurczaka w sosie pieczarkowym, ze śmietanką i koperkiem.

Składniki

4 porcje
  • 2 pojedyncze filety kurczaka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • po 1 łyżce oleju, masła i mąki pszennej

Przygotowanie

  • Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety w następujący sposób: odkroić polędwiczkę, następnie filet przekroić pionowo na dwie połówki. Grubszą połówkę przekroić jeszcze wzdłuż na 2 cieńsze części.
  • Mięso rozbić tłuczkiem na jednakową grubość, ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz paprykami. Wymieszać z łyżką oleju i obtoczyć w mące.
  • Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. 
  • Rozgrzać patelnię z olejem, włożyć filety kurczaka, smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na większym ogniu. Wyjąć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć cebulę i delikatnie ją podsmażyć, następnie dodać pieczarki oraz masło i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty, aż pieczarki lekko się zrumienią.
  • Włożyć z powrotem mięso na patelnię i wsunąć je pomiędzy pieczarki. Trzymając danie na ogniu wlać bulion i zagotować.
  • Dodać koperek oraz śmietankę, delikatnie przemieszać składniki potrząsając patelnią. Gotować przez ok. 1 – 2  minuty aż sos zgęstnieje.

Propozycja podania

smażone kopytka lub kluski serowe / ziemniaki / makaron / kasza orkiszowa lub bulgur

  • Kurczak z pieczarkami Kurczak z pieczarkami
  • Kurczak z pieczarkami Kurczak z pieczarkami
About the Author

Leave a Reply

*