default-logo

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Tak przyrządzony kurczak to niebo w gębie jak mawiają.

Długo czekałam aż w końcu wypróbowałam pomysł na danie, które znalazłam u Sylwii ze Smaki Maroka…i nie tylko.

Trochę pozmieniałam pod swoją kuchnię, nie posiadam tagine i dlatego gotowałam w tygielku.

Nie miałam całego kurczaka tylko 4 duże udka.

Wyszło znakomicie i dlatego polecam gorąco, spróbujcie.

Rodzynki smakują jak małe śliweczki w daniu a cebula rozpływa się w ustach.

Zapraszam na pyszny obiad.

Kurczak z cebulą.

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka
  • 4 duże cebule
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 70 ml oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu + 1 laska
  • kilka nitek szafranu namoczonych w 4 łyżkach wody
  • 2 łyżki miodu

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Przygotowanie dania:

  • Do miski wlałam 3/4 oliwy i dodałam przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy oprócz szafranu i laski cynamonu.
  • Dokładnie wymieszałam, odstawiłam.
  • Kurczak pokroiłam na kawałki – każde udko na dwie części i włożyłam do marynaty na minimum 30 minut.
  • Można go zamarynować dzień wcześniej wieczorem.
  • Rodzynki zalałam gorącą wodą.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • W naczyniu do gotowania, u mnie tygielek na dno wylałam resztę oliwy i ułożyłam tyle cebuli aby pokryła dno tygielka.
  • Na cebuli ułożyłam kawałki kurczaka.
  • Resztę cebuli włożyłam do naczynia z resztą marynaty po kurczaku i dokładnie wymieszałam.
  • Ułożyłam cebulę na kurczaku.
  • Szafran zalałam ciepłą wodą.
  • Na cebuli ułożyłam osączone rodzynki i polałam namoczonym szafranem.
  • W środek wbiłam laskę cynamonu, nakryłam tygielek pokrywką i gotowałam na maleńkim ogniu ok. 1,5 godziny.
  • Mięso ma być mięciutkie a sos zgęstnieje.
  • Na ok. 20 minut przed końcem gotowania mięso polałam miodem.
  • Podałam z pieczywem.

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Kurczak z karmelizowaną cebulą po marokańsku
Irysy
About the Author

Leave a Reply

*