Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką
Mięsożercy nareszcie będą zadowoleni.
Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso.
Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem tylko piec i delektować się.
Polecam gorąco.
Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką.
Składniki:
- 1 kurczak ok. 1,6 kg
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- czubryca czerwona
- kilka łyżek miękkiego masła
Najpierw wymieszałam masło z przyprawami.
Kurczaka umyłam i dobrze osuszyłam.
Miękkie masło wcierałam pod skórkę która łatwo odkleja się od kurczaka ale uważajcie aby jej nie uszkodzić bo jest bardzo delikatna.
Wtarłam masło pod skórką wszędzie tam gdzie udało mi się ja oderwać.
Związałam kurczakowi nogi aby za bardzo się nie przysmażył.
Teraz z wierzchu natarłam jeszcze kurczaka przyprawami.
Pozostawiłam ptaka w spokoju na około godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grilla i piekłam mięso ok. 50 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Jesienne barwy |