default-logo

Kurczak z brokułami

Kurczak z brokułami Wyjątkowe proste i intuicyjne do przygotowania danie. Wyjątkowo smaczne i soczyste! To danie na stałe znajdzie miejsce w Waszym domowym menu 🙂 Jeśli nie lubisz długich i skomplikowanych potraw lub nie przepadasz za godzinami spędzonymi w kuchni, szczególnie podczas upalnego lata… koniecznie spróbuj kurczaka z brokułami 🙂 0

76 4.86

Kurczak z brokułami

W pysznym sosie z dodatkiem koperku, musztardy i parmezanu

Składniki

4 porcje
  • 600 g filetu z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml bulionu np. z kostki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy np. miodowej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  • Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie poporcjować: odkroić polędwiczkę, grubszy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo dłuższy filet przekroić na 2 krótsze kawałki. Wszystkie części kurczaka doprawić solą, pieprzem oraz wysmarować łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
  • Brokuła umyć, odkroić różyczki i dodatkowo pokroić je jeszcze na mniejsze części.
  • Filety delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy i masłem. Włożyć kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Zdjąć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć brokuła i chwilkę podsmażać mieszając. Wlać gorący bulion i gotować brokuły przez ok. 3 minuty.
  • Pomiędzy brokuły włożyć podsmażone filety kurczaka i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
  • Wlać śmietankę z musztardą i potrząsając patelnią gotować danie przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Pod koniec wymieszać z koperkiem. Sprawdzić doprawienie solą.
  • Odstawić z ognia i posypać tartym parmezanem. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
  • Kurczak z brokułami Kurczak z brokułami
About the Author

Leave a Reply

*