Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym




Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym

Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Czasem takie proste rozwiązania, mogą smakować naprawdę rewelacyjnie i tak właśnie jest w tym przypadku.

Przepis na kurczaka z boczkiem w sosie śmietanowym jest naprawdę prosty, a samo jego przygotowanie zajmuje mało czasu. Wystarczy rozbić kawałki fileta z kurczaka na tradycyjne kotlety, przyprawić, a następnie zwinąć w roladki i owinąć plastrem boczku. Następnie podsmażyć i udusić z dodatkiem sosu. Brzmi banalnie prawda? Bo danie to jest naprawdę bardzo łatwe, a jego smaku nie da się opisać! Kurczak z boczkiem w sosie śmietanowym to potrawa, o której mówi się jeszcze kilka godzin po jej zjedzeniu.

Roladki z kurczaka zawijane z boczkiem to bardzo smaczne danie, które śmiało można przygotować na dwa dni. W bardzo łatwy sposób można je odgrzać, dzięki czemu ze smakiem możemy je zjeść także drugiego dnia. Mięso jest bardzo aromatyczne, soczyste i delikatne. Dzięki cieniutkiemu plasterkowi boczku smakuje naprawdę obłędnie. Dodatek sosu śmietanowego ze świeżą pietruszką dodatkowo podbija cudowny smak tej potrawy.

Kurczaka z boczkiem z sosem śmietanowym możemy serwować z ziemniakami, kaszą, a także ryżem. W każdej wersji smakuje równie dobrze, chodź moi domownicy najbardziej lubią z dodatkiem świeżych ziemniaczków, posypanych koperkiem. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest oczywiście surówka, moje propozycje to:

  • Surówka z żółtej papryki
  • Surówka Colesław
  • Surówka jak u Chińczyka
  • Surówka z gruszki
  • Surówka z czerwonej kapusty

PRZEPIS NA KURCZAKA W BOCZKU Z SOSEM ŚMIETANOWYM


Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne roladki z kurczaka w boczku z sosem śmietanowym. Pyszne danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Składniki

  • 600 g fileta z kurczaka
  • opakowanie boczku w plasterkach
  • 200 ml bulionu lub wody
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • świeża pietruszka
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Następnie doprawiamy z obu stron papryką słodką, przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
  • Gotowe kotleciki zwijamy w rulonik, a następnie owijamy plasterkiem boczku.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy roladki z każdej strony.
  • Do podsmażonych roladek wlewamy bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15-20 minut.
  • Po upływie czasu nabieramy do kubka odrobinę gorącego wywaru z roladek, dodajemy łyżkę mąki, śmietankę, całość mieszamy, a następnie wlewamy na patelnię z roladkami. Do sosu dodajemy także posiekaną pietruszkę. Całość dusimy przez kilka minut, by sos nieco zgęstniał. Co jakiś czas, podczas duszenia można polewać roladki sosem.




Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym
Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym
Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym
Kurczak z Boczkiem w Sosie Śmietanowym