default-logo

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Kurczak z 40 ząbkami czosnku To popularny w tradycyjnej kuchni francuskiej przepis na gotowanego w całości kurczaka. Kurczaka najpierw obsmaża się na złoty kolor z dwóch stron, następnie kładzie na 40 nieobranych ząbkach czosnku i gotuje pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Kurczak w ten sposób przygotowany (ja użyłam zagrodowego) jest naprawdę soczysty, delikatny i pyszny. Ugotowane ząbki czosnku z przyprawami przeciera się przez sitko i otrzymuje gęsty i aromatyczny sos. Czosnek ma tę właściwość, że jego ostry zapach ginie podczas długiego i powolnego gotowania. Dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i pełnowartościowe domowe posiłki. Następnego dnia z pozostałych kawałków mięsa kurczaka (jeśli takie będą) można przygotować prostą i pyszną zapiekankę makaronową. 0

14 4.5

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

  • Kuchnia francuska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Przepisy fit
  • Świąteczny obiad
tymianek

Tradycyjny przepis kuchni francuskiej (fr. poulet aux 40 gousses d’ail). Kurczak gotowany w całości w żaroodpornym garnku z 40 ząbkami czosnku i tymiankiem.

Składniki

4 porcje
  • 1 kurczak o wadze ok. 1,7 – 2 kg (użyłam zagrodowego)
  • 4 łyżki zwykłej oliwy lub oleju roślinnego
  • 40 nieobranych ząbków czosnku (ok. 3 – 4 główki)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2 gałązki świeżego)
  • 2 gałązki natki pietruszki + do podania
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
  • do podania np. ryż, pomidorki / chipsy z jarmużu

Przygotowanie

  • Związać nogi kurczaka (jeśli kupiony kurczak jest już związany nitkami, należy je pozostawić).
  • Przygotować żaroodporny garnek (np. żeliwny, ceramiczny) lub naczynie z pokrywą, takie, które można stawiać na kuchence i gotować na ogniu. Może to też być garnek z grubym dnem, który pomieści całego kurczaka.
  • Rozgrzać w nim oliwę lub olej na średnim ogniu. Włożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor przez ok. 8 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli soki pryskają, można przykryć pokrywą.
  • Wyjąć kurczaka z naczynia i odstawić na bok.
  • Na dno tego samego naczynia włożyć nieobrane ząbki czosnku, na wierzchu położyć natkę pietruszki, dodać tymianek i liść laurowy.
  • Włożyć kurczaka piersią do góry. Posypać solą i pieprzem. Przykryć naczynie i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 40 minut.
  • Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek i przykryć folią aluminiową błyszczącą stroną do dołu i odstawić na bok.
  • Nad miską umieścić sito, wyłożyć do niego pozostały z gotowania sok z dodatkami (bez liścia laurowego). Drewnianą łyżką przetrzeć wszystko przez sito, pozostawiając i wyrzucając resztki np. łupiny z czosnku.
  • Do garnka po kurczaku wlać bulion i zagotować. Dodać przetarty gęsty sos czosnkowy, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez kilka minut aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby doprawić.
  • Kurczaka pokroić na porcje i polać sosem czosnkowym, posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

Wskazówki

Pozostałe kawałki mięsa kurczaka można przechować w naczyniu do następnego dnia i wykorzystać np. do zapiekanki makaronowej.

  • Kurczak z 40 ząbkami czosnku Kurczak z 40 ząbkami czosnku
About the Author

Leave a Reply

*