default-logo

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry Danie z jednej patelni na rodzinny obiad. Podsmażonego kurczaka zdejmujemy na chwilę z patelni aby poddusić warzywa (cebula, papryka i marchewka). Następnie wracamy z kurczakiem na patelnię, dodajemy trochę bulionu i mleka kokosowego i chwilkę gotujemy. Już gotowe! W międzyczasie możemy ugotować ryż, choć makaron azjatycki (ryżowy czy jajeczny) też będzie pasować. Do sosu możemy dodać mleko kokosowe (super pasuje do curry i jest roślinne, co dla niektórych będzie miało dodatkową wartość). Alternatywnie można też użyć zwykłej śmietanki 18%. Żółta przykrawa curry daje potrawie wyrazistości, ale jednocześnie nie jest ostra, dzięki czemu nawet dzieci będą się zajadały takim oboadem.  To danie nie tylko dobrze smakuje ale też wygląda bardzo apetycznie! A to dzięki żółtym i czerwonym barwom użytych przypraw. Na koniec można posypać zielonymi listkami (np. kolendra, natka, bazylia). 0

36 4.67

Kurczak w sosie curry

Składniki

4 porcje
  • 600 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 mniejszej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml bulionu (np. z kostki BIO)
  • 150 ml śmietanki 18% do zup i sosów lub mleka kokosowego

Przygotowanie

  • Kurczaka poporcjować: odkroić polędwiczkę, pozostałą część filetu przekroić poziomo na 2 cieńsze filety. Dodatkowo, większą część przekroić na 2 mniejsze kawałki.
  • Kurczaka doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, papryką i kurkumą, następnie wysmarować 1 łyżką oliwy. Można odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i pokroić na „zapałki”. Paprykę pokroić na krótkie paseczki. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnej tarce.
  • Filety obtoczyć w 1 łyżce mąki. Rozgrzać dużą patelnię z pozostałą 1 łyżką oliwy. Wkładać stopniowo kurczaka, podsmażać po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu wyjąć mięso na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną cebulę, posiekaną marchewkę, paprykę oraz starty czosnek i imbir. Często mieszając smażyć przez ok. 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Kurczaka włożyć z powrotem na patelnię pomiędzy warzywa. Gotować przez ok. 2 minuty, raz przewracając mięso w trakcie gotowania.
  • Wlać śmietankę lub mleko kokosowe, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty, potrząsając patelnią w trakcie gotowania celem mieszania składników.

Propozycja podania

np. ryż / surówka z sałaty lodowej / brokuły

  • Kurczak w sosie curry Kurczak w sosie curry
  • Kurczak w sosie curry Kurczak w sosie curry
About the Author

Leave a Reply

*