default-logo

Kurczak w śmietanie z marchewką i koperkiem

Kurczak w śmietanie z marchewką i koperkiem Danie dla całej rodziny. Klasyczne i delikatne w smaku, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Z dodatków pasować będzie np. purée ziemniaczane oraz sałata ze śmietaną lub ogórek kiszony. Do potrawy użyłam całego kurczaka podzielonego na porcje ale można też wykorzystać same udka lub podudzia. 0

19 4.58

Kurczak w śmietanie z marchewką i koperkiem

  • Obiad na niedzielę
  • Jednogarnkowe
  • Dania główne
  • Kurczak

Danie jednogarnkowe z kurczakiem pokrojonym na porcje, obiad dla całej rodziny. Zamiast całego kurczaka można też użyć samych udek.

 

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1 kurczak o wadze ok. 1,8 kg
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g marchewki
  • 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
  • 100 ml śmietanki 30% z kartonika

Przygotowanie

  • Kurczaka podzielić na 8 części: najpierw przekroić na 2 połówki, następnie odciąć udka, skrzydełka, szyję oraz piersi pozostawiając sam grzbiet (kuperek odciąć i wyrzucić, nadmiar skórki w tym miejscu też można odkroić).
  • Do worka foliowego wsypać mąkę, dodać sól i pieprz, wymieszać. Włożyć kurczaka i potrząsnąć zaciśniętym woreczkiem aż mięso będzie pokryte mąką, w razie potrzeby wkładać mięso porcjami.
  • Na żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem włożyć 50 g masła oraz łyżkę oliwy. Włożyć pierwszą partię kurczaka (2-3 kawałki) i smażyć przez około 5 minut aż się zrumieni, przełożyć na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Obsmażone mięso przekładać do większego szerokiego garnka i układać ciasno na dnie garnka.
  • Zlać tłuszcz z patelni, pozostawiając 2 łyżki. Cebulę pokroić w kosteczkę, białą część pora przekroić wzdłuż i opłukać, pokroić na półplasterki. Cebulę i pora przełożyć na patelnię po mięsie i smażyć mieszając przez około 5 minut. Przełożyć do garnka z mięsem.
  • Postawić garnek na ogniu i wlać gorącą wodę w ilości 750 ml, zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sprawdzić czy wywar jest odpowiednio słony.
  • Przykryć i gotować przez ok. 40 – 45 minut, w międzyczasie 2 razy delikatnie przewrócić mięso. Na 3 minuty przed końcem dodać posiekany koperek a na koniec śmietankę.
  • Kurczak w śmietanie z marchewką i koperkiem Kurczak w śmietanie z marchewką i koperkiem
About the Author

Leave a Reply

*