default-logo

Kurczak w porach z pęczakiem

poniedziałek, 27 lipca 2015

Kurczak w porach z pęczakiem

Takie danie smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.

Kasza latem jest wyborna i  smakuje obłędnie ale ja jestem fanką kasz wszelakich.

Podana z kurczakiem i porami jest wyśmienita.

Zapraszam do wypróbowania.

Kurczak w porach z pęczakiem.

Kurczak w porach z pęczakiem


Kurczak w porach z pęczakiem

     

                    Składniki:

  • 2 duże pory
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego 
  • 1 szklanka pęczaku jęczmiennego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu

Kurczak w porach z pęczakiem


Kurczak w porach z pęczakiem

Filety umyłam i osuszyłam, natarłam je sosem ostrygowym.

Pora umyłam i pokroiłam na plasterki razem z zieloną częścią.

Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i obsmażyłam z obu stron filety, potem przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam jeszcze jakieś 10 minut.

Wyjęłam i dałam mięsu „odpocząć’ a potem pokroiłam je na plastry.

Na tej samej patelni podsmażyłam plasterki pora, a potem podlałam je sosem sojowym i dusiłam do miękkości, doprawiłam pieprzem.

Kaszę wypłukałam na sicie, włożyłam do garnka, zalałam bulionem warzywnym i gotowałam 15 minut aż kasza wchłonęła cały bulion a była jeszcze al’dente.

Na talerzu ułożyłam kaszę, polałam sosem z porów a na wierzchu ułożyłam plastry kurczaka.

Kurczak w porach z pęczakiem

Kurczak w porach z pęczakiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże” 

Kurczak w porach z pęczakiem
Kwitnący krzak bzu czarnego
About the Author

Leave a Reply

*