Kurczak w porach z pęczakiem
poniedziałek, 27 lipca 2015
Takie danie smakuje wyśmienicie o każdej porze roku.
Kasza latem jest wyborna i smakuje obłędnie ale ja jestem fanką kasz wszelakich.
Podana z kurczakiem i porami jest wyśmienita.
Zapraszam do wypróbowania.
Kurczak w porach z pęczakiem.
Składniki:
- 2 duże pory
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 szklanka pęczaku jęczmiennego
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
Filety umyłam i osuszyłam, natarłam je sosem ostrygowym.
Pora umyłam i pokroiłam na plasterki razem z zieloną częścią.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i obsmażyłam z obu stron filety, potem przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam jeszcze jakieś 10 minut.
Wyjęłam i dałam mięsu „odpocząć’ a potem pokroiłam je na plastry.
Na tej samej patelni podsmażyłam plasterki pora, a potem podlałam je sosem sojowym i dusiłam do miękkości, doprawiłam pieprzem.
Kaszę wypłukałam na sicie, włożyłam do garnka, zalałam bulionem warzywnym i gotowałam 15 minut aż kasza wchłonęła cały bulion a była jeszcze al’dente.
Na talerzu ułożyłam kaszę, polałam sosem z porów a na wierzchu ułożyłam plastry kurczaka.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Kwitnący krzak bzu czarnego |