default-logo

Kurczak w pomidorach

Kurczak w pomidorach Kolejna propozycja na pyszny i szybki obiad z jednej patelni. Piersi kurczaka najpierw podsmażam w szynce parmeńskiej. Mięso zdejmuję i na tej samej patelni robię błyskawiczny sos pomidorowy ze świeżych, malinowych pomidorów. Taki sos robię też często do makaronu. Ważną zasadą w jego przygotowaniu jest smażenie pomidorów krótko, na wysokim ogniu i bez mieszania. Wówczas pomidory nie rozpadają się i są jędrne, nie tracą za dużo wody, a wyciekający z nich sok szybko redukuje się i gęstnieje. W połączeniu z masłem i oliwą tworzy się pyszny sos o konsystencji emulsji. Do dania podajemy jogurt grecki lub naturalny, posypujemy bazylią. Dodatki np. bagietka czy ryż są opcjonalne. Bardzo polecam na nadchodzący sezon pomidorowy. Mam nadzieję, że zasmakujecie w tym daniu i przez całe lato będziecie często do niego wracać. 0

42 4.4

Kurczak w pomidorach

Szybkie danie z jednej patelni!

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Z jednej patelni
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Pomidory
  • Na zdrowie
  • Bezglutenowe
  • Świąteczny obiad
jogurt

Filety z kurczaka podsmażane w szynce parmeńskiej podawane w sosie pomidorowym z jogurtem (lub mozzarellą) i bazylią. Poza sezonem na świeże pomidory możemy użyć pomidorów z puszki.

Składniki

3 porcje
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 400 g)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 średniej wielkości pomidory malinowe lub krojone pomidory z puszki 400 g
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • garść listków bazylii
Do podania
  • jogurt grecki lub mozzarella w kulce
  • pieczywo, makaron lub ryż

Przygotowanie

  • Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety – w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona) i mielonym pieprzem. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku. Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty, po czym zdjąć z patelni i położyć na talerzyku.
  • Na patelnię po kurczaku włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień do dużego i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Gotować na dużym ogniu bez mieszania przez około 2 – 3 minuty.
  • Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii i podawać z jogurtem greckim (lub kawałkami świeżej mozzarelli włożonymi do jeszcze gorącego sosu) oraz pieczywem, makaronem lub ryżem.
  • Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie pomidorowym Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie pomidorowym
  • Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie pomidorowym Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*