default-logo

Kurczak w panierce na warzywnym ratatouille

Kurczak w panierce na warzywnym ratatouille Ratatouille ze świeżych warzyw: marchewki, cebuli, cukinii, bakłażana i pomidorów… z dodatkiem lekko pikantnej papryczki chilli. W połączeniu z kurczakiem w aromatycznej panierce z dodatkiem kminu rzymskiego i kolendry. To bardzo udany fusion kuchni francuskiej i indyjskiej, mam nadzieję, że pomysł przypadnie również Wam do gustu 🙂 Przed nałożeniem panierki kurczaka zamarynowałam w imbirze, czosnku, kminie i kolendrze. Można to zrobić nawet kilka godzin wcześniej, ale niekoniecznie. Do warzyw z patelni można dodać zwykłą czerwoną słodką paprykę i pominąć chilli – jeśli chcielibyśmy uzyskać łagodny smak potrawy. Dziś polecam też ryż zapiekany z warzywami oraz zupę minestrone z pieczonych warzyw. Pamiętajcie też o zupie fasolowej z warzywami. 0

19 4.68

Kurczak w panierce na warzywnym ratatouille

  • Szybki obiad
  • Lunch do pracy
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Pomidory
kmin rzymski

Składniki

2 porcje
Ratatouille
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g bakłażana
  • 200 g cukinii
  • 200 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub świeże zioła
Filety z kurczaka
  • 300 – 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 1 łyżka startego świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie

Ratatouille
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kosteczkę papryki (chili i czerwona). Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory, pozbawione nasion i soku. Doprawić solą, ziołami i smażyć przez około 1 – 2 minuty.
Filety kurczaka
  • Rozbić na równomierne płaty o grubości około 1 cm, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Natrzeć imbirem, czosnkiem, kminem i kolendrą, sokiem z cytryny i oliwą.
  • Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej i soli. Docisnąć panierkę do filetów.
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej i jak będzie średnio gorący włożyć piersi. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów, aż będą ładnie zrumienione. Podawać z ratatouille.
  • Kurczak z ratatouille
  • Kurczak w panierce na warzywnym ratatouille
About the Author

Leave a Reply

*