default-logo

Kurczak w orzechach

Kurczak w orzechach Kurczak w orzechowej panierce z młodymi ziemniaczkami w papilotach, pieczonymi z cytryną i tymiankiem. Z orzeźwiającą surówką z ogórków i szczypiorku z sosem francuskim. Bardzo smaczny zestaw. Polecam nie tylko na niedzielny obiad 🙂 Ziemniaki pieczemy w piekarniku zawinięte w papier do pieczenia – bardzo proste. Do każdej paczuszki wkładamy po kawałeczku cytryny, gałązce tymianku i łyżeczce masła. Młodych ziemniaczków nie trzeba obierać, wystarczy bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką. Tak przygotowane zachowują cały smak i dużo wartości. W czasie gdy pieką się ziemniaki smażymy piersi z kurczaka w chrupiącej panierce z orzechów, parmezanu i natki pietruszki. A pokrojonego ogórka mieszamy ze szczypiorkiem, natką i sosem francuskim, z octu balsamicznego, oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Pyszności! 0

16 4.5

Kurczak w orzechach

Piersi kurczaka w orzechowej panierce.

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Dla dzieci
orzechy włoskie

Z surówką z ogórka z sosem francuskim.

Składniki

2 porcje
  • 300 g piersi kurczaka
  • 4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego Parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
Surówka:
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 dymki (młode cebulki ze szczypiorkiem)
  • sos francuski

Przygotowanie

  • Piersi przekroić na 2 części i rozbić tłuczkiem, szczególnie w najgrubszych miejscach, na ok. 1 cm filety.
  • Do miseczki włożyć orzechy (można je rozdrobnić w mini melakserze lub drobno posiekać na desce), dodać bułkę tartą, ser i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Piersi obtoczyć w roztrzepanym, doprawionym solą i pieprzem jajku a później dokładnie w panierce.
  • Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym na głębokość ok. 1 cm. Smażyć filety z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Posypać natką pietruszki i podawać z kawałkami cytryny.
Surówka z ogórka z sosem francuskim: ogórka obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać posiekaną natkę, cienko pokrojone dymki (białą cebulkę i jasnozielone części szczypiorów). Składniki sosu wymieszać w miseczce i dodać so surówki, wymieszać.
  • Piersi kurczaka w orzechowej panierce
About the Author

Leave a Reply

*