default-logo

Kurczak w miodzie

Kurczaka podawałam na wiele sposobów ale w miodzie jeszcze nie. 

Czas nadrobić zaległości, bo kurczak to znakomite źródło białka i walory smakowe.

Przygotowany w miodzie ma dodatkowo walory smakowe i zdrowotne, polecam.

Kurczak w miodzie.

Kurczak w miodzie



             Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • masło klarowane do smażenia

             Marynata:

  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej

Kurczak w miodzie

Składniki marynaty wymieszałam w miseczce.

Udka kurczaka podzieliłam na połowy.

Włożyłam kurczaka do marynaty i pozostawiłam go na 1 – 2 godziny.

Potem obsmażyłam uda na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.

Resztę marynaty wymieszałam z 3/4 szklanki wody i wlałam do rondla, dusiłam pod przykryciem 10 minut z jednej strony, przewróciłam kurczaka na drugą stronę i dalej dusiłam jeszcze 10 minut.

Kurczak w miodzie

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kurczak w miodzie
Uroki polskiego morza
About the Author

Leave a Reply

*