default-logo

Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami

Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami Kurczak marynowany w jogurcie i czerwonej papryce, zapiekany pod mozzarellą z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Podawany z dodatkowym jogurtem i szczypiorkiem. To lekkie i błyskawiczne do przygotowania danie z piekarnika, z jednego naczynia. Filetów nie musimy wcześniej podsmażać. Po upieczeniu kurczak jest miękki, delikatny i jakby „pudrowy” w smaku dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu. Mięso rozpływa się w ustach. Przykrycie z mozzarelli dodatkowo zabezpieczy je przed wysuszeniem. Spróbujcie też wersji z serem kozim zamiast mozzarelli. 0

52 4.44

Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Lunche
  • Dania główne
  • Kolacje na ciepło
  • Kurczak
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci
pomidorki koktajlowe
mozzarella
jogurt

Składniki

2 – 4 porcje
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • sól morska
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie pół na pół z wędzoną)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 g jogurtu bałkańskiego (lub greckiego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
Do zapiekania:
  • 125 g kulka mozzarelli (lub 100 – 200 g roladki koziej)
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
Do podania:
  • posiekany szczypiorek
  • 340 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego
  • bagietka lub młode ziemniaki do podania
  • czerwona papryka do posypania

Przygotowanie

  • Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, przekroić na 2 pojedyncze piersi. Każdą pierś przekroić w poprzek na dwie połówki. Grubszą połówkę przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Cienką połówkę pozostawić bez krojenia. Z każdej piersi powinniśmy otrzymać 3 cienkie fileciki. Oprószyć je solą morską i czerwoną papryką, dodać oliwę i wysmarować dokładnie dłońmi. Oprószyć w mące pszennej. Połączyć jogurt z oliwą, miodem i szczyptą soli. Kurczaka włożyć do plastikowej miski, dodać jogurt z dodatkami i delikatnie wymieszać. Odstawić na blat kuchenny na minimum godzinę, najlepiej 2 – 3 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni. W piekarniku nagrzać również blaszkę do zapiekania. Mozzarellę pokroić na 6 plasterków, oprószyć solą morską. Pomidorki opłukać i osuszyć, położyć na talerz, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, suszonym oregano i oliwą extra vergine. Delikatnie wymieszać.
  • Na rozgrzaną blaszkę położyć piersi kurczaka razem z marynatą, przykryć mozzarellą. Wyłożyć pomidorki i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, na 5 minut przed końcem można ustawić funkcję grilla w piekarniku. Podawać z jogurtem greckim, posypując szczypiorkiem i papryką w proszku. Z bagietką lub ziemniakami dla chętnych.

Wskazówki

Przed pieczeniem kurczak w marynacie powinien być ocieplony w temperaturze pokojowej. Jeśli będzie marynował się przez 2-3 godziny, nie musi stać w lodówce.

  • Filety kurczaka w jogurcie z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
About the Author

Leave a Reply

*