default-logo

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym To jedno z tych dań, które nazywam „łączące pokolenia”. Smakuje dzieciom, rodzicom i dziadkom… Czasem szukamy właśnie takiego dania dla całej rodzinki. Szybkiego w przygotowaniu, które można podszykować wcześniej i podać gorące na stół bez ocierania potu z czoła przy gościach :-). To piersi kurczaka w gęstym sosie pomidorowym z dodatkiem kremowego serka mascarpone. Z tymiankiem i czarnymi oliwkami. Sos pomidorowy podobny jest do tego, jaki przygotowuję np. na pizzę lub do makaronów, np. z tuńczykiem. Z pomidorów z puszki, z czosnkiem i cebulką. Różnica jest taka, że do sosu dodałam też serek mascarpone. Sos jest dzięki temu bardziej kremowy, a całe danie nabrało innego, lepszego wymiaru… Do kurczaka podałam pełnoziarnisty makaron penne. Pozostałego kurczaka można z powodzeniem podgrzać następnego dnia. Zamiast tymianku można użyć też świeżej bazylii. Mam nadzieję, że i Wam przepis ten będzie długo i dobrze służył 🙂 0

81 4.73

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Z mascarpone i czarnymi oliwkami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Obiad na niedzielę
  • Dania główne
  • Kurczak

Składniki

3 porcje
Sos pomidorowy z mascarpone
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebulka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Kurczak
  • 3 pojedyncze filety kurczaka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
Dodatki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • około 300 g makaronu (np. pełnoziarnistego)

Przygotowanie

  • Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać posiekany czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym.
  • Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą extra virgine.
  • W międzyczasie przygotować kurczaka: filety umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 – 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony.
  • Filety kurczaka włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C. W międzyczasie ugotować makaron.
  • Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*