default-logo

Kurczak w kremowym sosie koperkowym

Kurczak w kremowym sosie koperkowym Filety z kurczaka gotowane w delikatnym kremowym sosie z tartą marchewką, porem i koperkiem. Szybkie do przygotowania danie z jednej patelni, dobre zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Kurczak przygotowany tą metodą jest idealnie miękki i soczysty i rozpływa się w ustach! 0

161 4.9

Kurczak w kremowym sosie koperkowym

Z marchewką i porem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Z jednej patelni
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Marchewka
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 600 g filetu z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pęczek koperku

Przygotowanie

  • Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety (odkroić polędwiczkę – ruchomą część filetu), następnie rozbić tłuczkiem w najgrubszej części na ok. 1 cm filety.
  • Doprawić solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z oliwą, a gdy będzie gorąca włożyć kurczaka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć obraną i startą na tarce marchewkę oraz dokładnie umytego i pokrojonego w kosteczkę lub paseczki pora. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty, dodać masło i jeszcze chwilę podsmażać.
  • Dodać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Włożyć podsmażone filety z kurczaka i gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
  • Wlać śmietankę i dodać koperek, wymieszać i zagotować. Pogotować chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.

Propozycja podania

ziemniaki / koperek / ogórki / śmietana

Dodaj notatkę
  • Kurczak w sosie koperkowym Kurczak w sosie koperkowym
  • Kurczak w sosie koperkowym Kurczak w sosie koperkowym
About the Author

Leave a Reply

*