default-logo

Kurczak w daktylach

Jest to przepis kuchni Izraela wg podróżnika Michała Cessanisa.

Kurczak tak podany jest idealny, ma delikatne, lekko słodkawe mięso, nabrzmiałe od smaku daktyle, pyszności.

Od razu napiszę, że choć na zdjęciach daktyle wyglądają na wręcz spalone, takimi nie są, właśnie są nabrzmiałe od soków i pyszności a przy pieczeniu ciemnieją.

Polecam gorąco z ryżem lub z bagietką.

Kurczak z daktylami.

Kurczak w daktylach

Składniki:

  • 8 nóg kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • świeże liście oregano
  • 6 łyżek octu winnego czerwonego
  • 6 łyżek oliwy
  • 120 g kaparów
  • 200 g daktyli świeżych bez pestek
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki syropu daktylowego
  • sól morska 
  • pieprz czarny

Kurczak w daktylach

Przygotowanie dania:

  • Czosnek przecisnęłam przez praskę do miseczki.
  • Dodałam sól, pieprz, listki świeżego oregano, wlałam oliwę i ocet, dodałam daktyle i kapary, sól i pieprz, wymieszałam.
  • Marynatą natarłam kurczaka i wstawiłam na 24 godziny do lodówki, potem wyjęłam na godzinę przez pieczeniem.
  • Przed wstawieniem do piekarnika wymieszałam wino z melasą i polałam kurczaka z wierzchu, wlałam także resztę marynaty.

Kurczak w daktylach

  • Piekłam danie w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.

Kurczak w daktylach

Smacznego.

Przepis kuchni Izraela.

„Podróże małe i duże”

Kurczak w daktylach
Baszta ruin zamku w Bolesławcu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*