default-logo

Kurczak po toskańsku

Kurczak po toskańsku Kompozycja smaków idealna! Suszone pomidory, szpinak oraz filety kurczaka w kremowym sosie śmietankowym. Wiem, że kochacie takie smaki 🙂 Kojarzą się z włoską kuchnią, słońcem i latem. Danie jest oczywiście całoroczne, bo korzystamy z zawekowanych w oliwie suszonych pomidorów oraz szpinaku sałatkowego (baby), który jest do kupienia przez cały rok. Po tego prostego dania „jednopatelniowego” sprawdzi się jako dodatek makaron, ziemniaki, kluski, kopytka lub też gnocchi. 0

205 4.88

Kurczak po toskańsku

W kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia włoska
  • Dania główne
  • Kurczak
  • Szpinak
  • Majówka
suszone pomidory

Filety z kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Prosty i pyszny obiad z jednej patelni.

Składniki

4 porcje
  • 650 g filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów 
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 125 g szpinaku
  • sól, pieprz, oliwa, mąka pszenna
  • tarty parmezan lub grana padano

Przygotowanie

  • Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, odciąć polędwiczki.
  • Całe mięso doprawić solą, pieprzem, oregano, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas).
  • Mięso obtoczyć w mące, następnie kłaść na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty.
  • Zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion i zagotować. Włożyć mięso i obłożyć pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotować przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie.
  • Wlać śmietankę i zagotować. Posypać szpinakiem i wcisnąć go w sos aby listki zwiędły. Po ok. 1 – 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni.
  • Podawać z wybranym dodatkiem posypując tartym serem.

Propozycja podania

  • makaron / ziemniaki / kluski śląskie / kopytka / gnocchi
  • Kurczak po toskańsku Kurczak po toskańsku
  • Kurczak po toskańsku Kurczak po toskańsku
About the Author

Leave a Reply

*