default-logo

Kurczak po azjatycku

sobota, 24 października 2015

Kurczak po azjatycku

Danie pyszne, robi się szybko tylko wcześniej należy pokroić wszystko w paseczki aby potem tylko smażyć.

Polecam serdecznie cieszcie się znakomitym jedzeniem.

Kurczak po azjatycku.

Kurczak po azjatycku


Kurczak po azjatycku

 

                 Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 marchewki
  • 1 mały kalafior romanesco – zielony
  • 1 pęczek dymki
  • 1 nieduży por
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego 
  • 2 łyżki listków oregano Zafir
  • olej ryżowy do smażenia
  • 200 g makaronu ryżowego z tapioką

Kurczak po azjatycku


Kurczak po azjatycku

Makaron zalałam wrząca wodą i pod przykryciem trzymałam 5 minut, odcedziłam.

Kurczaka pokroiłam w paseczki, zalałam sosem sojowym i odstawiłam na 15 minut.

Marchewkę pokroiłam w paseczki, pora też w paseczki, dymkę i seler również w równe paseczki.

Kalafiora podzieliłam na małe różyczki i sparzyłam wrzątkiem na sicie. 

W woku rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam najpierw kurczaka.

Usmażyłam go na złoty kolor, wyjęłam z patelni.

Teraz na patelnię wrzuciłam marchewkę, potem seler, por oraz dymkę wraz ze szczypiorem.

Ciągle mieszając i smażąc dodałam teraz sos sojowy i rybny i jeszcze chwilę smażyłam.

Z powrotem na patelnię włożyłam kurczaka.

Dodałam teraz różyczki kalafiora i jeszcze chwilę smażyłam.

Na koniec dodałam makaron i mieszając podgrzałam go.

Posypałam listkami oregano.

Kurczak po azjatycku

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kurczak po azjatycku
Wspomnienie lata – mewa
About the Author

Leave a Reply

*