default-logo

Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym

Pyszny kurczak na mym stole, a czy i na Twoim?

Polecam zróbcie sobie takie danie a zasmakuje wszystkim.

Miałam tutaj kurczaka kukurydzianego, jest bardzo aromatyczny i jednocześnie delikatny w smaku.

Polecam serdecznie.

Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym.

Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym


Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym



                 Składniki: 3 porcje

  • 3 ćwiartki z kurczaka kukurydzianego ok. 800 g

    Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym

  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • olej do smażenia
  • 300 g grzybów leśnych – ja miałam piaskowca modrzaka
  • 100 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • sól morska
  • pieprz czarny


Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym

Ćwiartki umyłam, osuszyłam i przekroiłam każdą na połowę.

Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z sosem ostrygowym i natarłam tą mieszanką kurczaka.

Odstawiłam do lodówki na 12 godzin a jeżeli się spieszycie to chociaż na godzinę.

Grzyby obrałam, oczyściłam i pokroiłam w paski.

Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim kurczaka na złoty kolor.

Teraz na patelnię włożyłam grzyby i smażyłam 3 minuty.

Potem przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam jakieś 20 minut.

Na koniec dodałam kwaśną śmietanę i gotowałam chwilę.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Podałam z bagietką i pomidorkami koktajlowymi.

Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym

Smacznego.

Przepis własny.

                                         „Podróże małe i duże”

Kurczak kukurydziany w sosie grzybowym
Jesień w Bełdowie
About the Author

Leave a Reply

*