default-logo

Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem

poniedziałek, 21 maja 2018

Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem

Kiszony czosnek gości na naszym stole przez cały czas a dziś użyłam go do nasmarowania kurczaka w środku i na zewnątrz.

Kurczak ma wtedy chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne mięso.

Jest delikatny i zajada się z przyjemnością.

Tak przyrządziłam kurczaka kukurydzianego, smakuje obłędnie.

Pieczony kurczak kukurydziany z kiszonym czosnkiem.

Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem



Składniki:

  • 1 kurczak kukurydziany 1500 – 1800 g
  • olej do posmarowania ptaka
  • 2 – 3 łyżki pasty z kiszonego czosnku
  • sól morska


Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam pastą z kiszonego czosnku na zewnątrz i w środku.
  • Wstawiłam kurczaka do lodówki na noc.
  • Rano wyjęłam 1 godzinę przed pieczeniem.
  • Posmarowałam ptaka olejem, włożyłam do garnka z pokrywką – u mnie żeliwny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 30 minut, aż skórka nabrała złotego koloru.

Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem


Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Kurczak kukurydziany pieczony z kiszonym czosnkiem
Sikora bogatka
About the Author

Leave a Reply

*