Kiszony czosnek gości na naszym stole przez cały czas a dziś użyłam go do nasmarowania kurczaka w środku i na zewnątrz.
Kurczak ma wtedy chrupiącą skórkę i soczyste, aromatyczne mięso.
Jest delikatny i zajada się z przyjemnością.
Tak przyrządziłam kurczaka kukurydzianego, smakuje obłędnie.
Pieczony kurczak kukurydziany z kiszonym czosnkiem.
Składniki:
- 1 kurczak kukurydziany 1500 – 1800 g
- olej do posmarowania ptaka
- 2 – 3 łyżki pasty z kiszonego czosnku
- sól morska
Przygotowanie:
- Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam pastą z kiszonego czosnku na zewnątrz i w środku.
- Wstawiłam kurczaka do lodówki na noc.
- Rano wyjęłam 1 godzinę przed pieczeniem.
- Posmarowałam ptaka olejem, włożyłam do garnka z pokrywką – u mnie żeliwny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze przez 30 minut, aż skórka nabrała złotego koloru.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
„Podróże małe i duże”
Sikora bogatka |