Przepis na kurczaka pochodzi z książki Victorii Twead „Andaluzja Olé!”
Kurczak tak przyrządzony jest aromatyczny, soczysty i pyszny.
Wszystkie dania które przygotowałam z tej książki są przepyszne, nie inaczej jest z kurczakiem w brandy, zobaczcie sami pod linkiem.
Zapraszam zatem na pyszne danie.
Hiszpański kurczak w brandy.
Składniki: 4 porcje
- 8 podudzi kurczaka bez kości i skóry
- 1 i 1/2 główki czosnku
- 50 ml brandy
- 1 liść laurowy
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka papryki mielonej
Przygotowanie kurczaka:
- Kurczaka umyłam, osuszyłam, posypałam solą, pieprzem i papryka i odstawiłam na 20 minut.
- Czosnek obrałam i posiekałam.
- Na rozgrzanej oliwie zrumieniłam kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor.
- W trakcie smażenia dodałam czosnek.
- Gdy kurczak się zrumienił wlałam na patelnie brandy, dodałam liść laurowy.
- Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak stał się miękki czyli jakieś 20 – 30 minut.
- Podałam z letnią sałatą.
Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead „Andaluzja Olé!”
„Podróże małe i duże”
Mikołaj Kopernik we Fromborku |