default-logo

Kurczak duszony w brandy

Przepis na kurczaka pochodzi z książki Victorii Twead „Andaluzja Olé!”

Kurczak tak przyrządzony jest aromatyczny, soczysty i pyszny.

Wszystkie dania które przygotowałam z tej książki są przepyszne, nie inaczej jest z kurczakiem w brandy, zobaczcie sami pod linkiem.

Zapraszam zatem na pyszne danie.

Hiszpański kurczak w brandy.

Kurczak duszony w brandy


Kurczak duszony w brandy



Składniki: 4 porcje

  • 8 podudzi kurczaka bez kości i skóry
  • 1 i 1/2 główki czosnku
  • 50 ml brandy
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • sól morska 
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka papryki mielonej


Kurczak duszony w brandy


Kurczak duszony w brandy

Przygotowanie kurczaka:

  • Kurczaka umyłam, osuszyłam, posypałam solą, pieprzem i papryka i odstawiłam na 20 minut.
  • Czosnek obrałam i posiekałam.
  • Na rozgrzanej oliwie zrumieniłam kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor.
  • W trakcie smażenia dodałam czosnek.
  • Gdy kurczak się zrumienił wlałam na patelnie brandy, dodałam liść laurowy.
  • Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu aż kurczak stał się miękki czyli jakieś 20 – 30 minut.
  • Podałam z letnią sałatą.


Kurczak duszony w brandy

Smacznego.

Przepis z książki Victorii Twead „Andaluzja Olé!”

„Podróże małe i duże”

Kurczak duszony w brandy
Mikołaj Kopernik we Fromborku
About the Author

Leave a Reply

*