default-logo

Kurczak alla diavola

Kurczak alla diavola Pieczenie pod rozgrzanym grillem w piekarniku to świetny sposób na soczyste mięso i zrumienioną skórkę. W podobny sposób przygotowujemy popularne na stronie udka miodowo-musztardowe. Choć i w dzisiejszym przepisie na kurczaka diavola możecie oczywiście użyć samych udek to jednak polecam skusić się na całego kurczaka – smakuje jeszcze lepiej. Nie potrzebujemy specjalnego naczynia i pokrywy, używamy po prostu blachy do pieczenia. Kurczaka przecinamy na pół od strony piersi i rozpłaszczamy, tak, że w zasadzie wszystkie jego części dotykają blaszki. Jeśli macie wątpliwości co do jakości sklepowych kurczaków poszukajcie zdrowszych alternatyw np. kurczaka zagrodowego, kukurydzianego lub z powolnego chowu. 0

8 4.13

Kurczak alla diavola

Kurczak na ostro – grillowany z pieprzem i płatkami chili

  • Kuchnia włoska
  • Dania główne
  • Kurczak
rozmaryn

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg – 1,7 kg
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/4 cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól morska
  • opcjonalnie 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

  • Kurczaka przeciąć na pół od strony piersi i rozpłaszczyć, w razie potrzeby łamiąc kości na udkach i skrzydełkach.
  • Położyć na płasko na tacy i skropić sokiem z cytryny, następnie natrzeć solą, pieprzem, płatkami chili oraz startym czosnkiem, na koniec wysmarować oliwą.
  • Dodać pokrojone gałązki rozmarynu jeśli ich używamy i odłożyć na około 1 godzinę.
  • Piekarnik ustawić na funkcją grilla i rozgrzać na średnią moc. Ułożyć kurczaka wraz z całą marynatą na blaszce piersiami do dołu i piec przez 25 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec przez 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu polać kurczaka sokami z pieczeni.
  • Podzielić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, surówką.
  • Kurczak alla diavola Kurczak alla diavola
About the Author

Leave a Reply

*