Bardzo kremowy, bardzo aromatyczny, idealny kurczak do ryżu czy komosy ryżowej.
Z makaronem ryżowym też będzie znakomity.
Szybko się go robi a właściwie robi się sam, tylko trzeba przygotować składniki.
Powodzenia zatem i zajadajcie pyszny azjatycki obiad.
Kurczak po azjatycku.
Składniki:
- 3 podudzia z kurczaka
- 4 pałki z kurczaka
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/3 szklanki sosu sojowego ciemnego
- 1/3 szklanki chińskiego wina ryżowego
- 2 łyżki grubego cukru trzcinowego
- 1 pęczek dymek wraz ze szczypiorem
- 4 plasterki świeżego imbiru
- cienko obrana skórka z pomarańczy
- 1/2 łyżki soli morskiej
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 suszonej papryczki chili
- 1/2 ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie kurczaka:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Dymkę wraz ze szczypiorem pokroiłam na kawałki 3 cm.
- Do głębokiego rondla włożyłam wszystkie składniki, zagotowałam aby cukier się rozpuścił
- i włożyłam do zalewy kurczaka.
- Zmniejszyłam ogień, tak aby płyn tylko „mrugał”.
- Kurczak nie musi być cały pokryty zalewą.
- Gotowałam pod przykryciem 15 minut, zdjęłam z ognia i pozostawiłam na 30 minut także pod przykryciem.
- Potem przewróciłam kurczaka na drugą stronę, przykryłam pokrywką i pozostawiłam na kolejne 15 minut.
- Zalewę po tym czasie przecedziłam i podałam jako sos do mięsa.
- Podałam kurczaka z ryżem.
Smacznego.
Przepis kuchni azjatyckiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Stary młyn w Małyniu woj. łódzkie |