default-logo

Kurczak aksamitny po azjatycku

Bardzo kremowy, bardzo aromatyczny, idealny kurczak do ryżu czy komosy ryżowej.

Z makaronem ryżowym też będzie znakomity.

Szybko się go robi a właściwie robi się sam, tylko trzeba przygotować składniki.

Powodzenia zatem i zajadajcie pyszny azjatycki obiad.

Kurczak po azjatycku.

Kurczak aksamitny po azjatycku



Składniki:

  • 3 podudzia z kurczaka
  • 4 pałki z kurczaka
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 1/3 szklanki chińskiego wina ryżowego
  • 2 łyżki grubego cukru trzcinowego
  • 1 pęczek dymek wraz ze szczypiorem
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • cienko obrana skórka z pomarańczy
  • 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 suszonej papryczki chili
  • 1/2 ziaren czarnego pieprzu


Kurczak aksamitny po azjatycku

Przygotowanie kurczaka:

  • Mięso umyłam i osuszyłam.
  • Dymkę wraz ze szczypiorem pokroiłam na kawałki 3 cm.
  • Do głębokiego rondla włożyłam wszystkie składniki, zagotowałam aby cukier się rozpuścił


Kurczak aksamitny po azjatycku


  • i włożyłam do zalewy kurczaka.


Kurczak aksamitny po azjatycku


  • Zmniejszyłam ogień, tak aby płyn tylko „mrugał”.
  • Kurczak nie musi być cały pokryty zalewą.
  • Gotowałam pod przykryciem 15 minut, zdjęłam z ognia i pozostawiłam na 30 minut także pod przykryciem.
  • Potem przewróciłam kurczaka na drugą stronę, przykryłam pokrywką i pozostawiłam na kolejne 15 minut.
  • Zalewę po tym czasie przecedziłam i podałam jako sos do mięsa.
  • Podałam kurczaka z ryżem.


Kurczak aksamitny po azjatycku

Smacznego.

Przepis kuchni azjatyckiej.

„Podróże małe i duże”

Kurczak aksamitny po azjatycku
Stary młyn w Małyniu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*