default-logo

Krokiety z mięsem i buraczkami

Pyszne danie obiadowe dziś przedstawiam.

Soczysty farsz mięsny z kefirem i do niego burak, aromatyczny i pyszny.

W rezultacie wyszło przepyszne danie, idealne do pracy czy na rodzinny obiad.

Krokiety.

Krokiety z mięsem i buraczkami


Krokiety z mięsem i buraczkami

Składniki:

Ciasto na naleśniki: 8 sztuk

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • 25 ml oleju
  • szczypta soli


Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka majeranku suchego
  • sól morska
  • pieprz
  • garść kolendry
  • 1 upieczony burak 
  • garść kiełków kozieradki
  • 2 – 3 łyżki posiekanej bazylii
  • olej do smażenia


Dodatkowo:

  • jajo do obtaczania 
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta


Krokiety z mięsem i buraczkami


Krokiety z mięsem i buraczkami

Przygotowanie ciasta:

  • Mleko wymieszałam z wodą, jajem, solą i olejem a na końcu dodałam mąkę, wymieszałam dokładnie.
  • Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.


Przygotowanie farszu:

  • Mięso podsmażyłam na oleju ze startą na tarce cebulą aż stało się rumiane.
  • Do przestudzonego dodałam pokrojone w drobną kostkę buraczki, wlałam kefir, dodałam posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Odstawiłam na 30 minut.

Przygotowanie krokietów:

  • Z ciasta usmażyłam 8 naleśników.
  • Na każdy nałożyłam porcję farszu i kiełki kozieradki.


Krokiety z mięsem i buraczkami


  • Zwinęłam naleśnik w krokieta czyli najpierw założyłam do środka boki naleśnika a potem zrolowałam.
  • Każdego krokieta obtoczyłam w jaju wymieszanym z mlekiem a potem w bułce tartej.
  • Smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.


Krokiety z mięsem i buraczkami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Krokiety z mięsem i buraczkami
Rokitniczka
About the Author

Leave a Reply

*