default-logo

Krem z porów z klopsikami

Pyszna i aromatyczna zupa dla smakoszy i nie tylko.

Klopsiki nie dość że dodają urody zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna.

Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam.

Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro.

Krem z porów z klopsikami.

Krem z porów z klopsikami

Krem z porów z klopsikami

Składniki:

  • 3 duże pory
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 średnie ziemniaki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • świeży tymianek – kilka gałązek
  • sól morska
  • pieprz
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu albo pecorino 

Klopsiki:

  • 350 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 małej kajzerki namoczonej w wodzie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól borowikowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • olej do smażenia

Krem z porów z klopsikami

Przygotowanie zupy:

  • Do miski włożyłam mięso mielone, dodałam namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę kajzerkę, dodałam wszystkie przyprawy, podsmażoną na maśle drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i wyrobiłam mięso na jednolitą masę.
  • Jeśli jest za rzadkie dodać można bułki tartej.
  • Z masy zrobiłam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam je na złoty kolor na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Teraz zupa.
  • Białe części porów ale i te jasnozielone umyłam i pokroiłam w plasterki.
  • W dużym rondlu rozgrzałam masło klarowane i udusiłam na nim pory.
  • Potem dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażyłam i zalałam bulionem.
  • Gotowałam 20 minut.
  • Potem do zupy dodałam starty parmezan i gotowałam dopóki się nie rozpuścił.
  • Doprawiłam do smaku zupę a potem dodałam jeszcze listki tymianku i zmiksowałam zupę na krem.
  • Podałam zupę z klopsikami.

Krem z porów z klopsikami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Krem z porów z klopsikami
Hiszpańska gorzka pomarańcza
About the Author

Leave a Reply

*