Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą


Klasyczne kotlety mielone z pewnością każdy z Was dobrze zna. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe, obtoczone w bułce tartej, smażone na tłuszczu. Danie to jest bardzo smaczne, jednak czasem, kiedy przygotowujemy je zbyt często, zwyczajnie nam się przejada.

Idealną alternatywą dla tradycyjnych mielonych będą pyszne kotlety wołowe z dodatkiem warzyw, zapiekane w piekarniku.

Sprawdźcie jak wykonać pyszne kotlety wołowe zapiekane w piekarniku, z dodatkiem warzyw. Przepis ten wymyśliłam sama, ponieważ miałam ochotę na coś innego i wyszukanego na obiad. Kotleciki zostały zapieczone w piekarniku, dzięki czemu nie są przesiąknięte tłuszczem. Ciekawego smaku nadaje im dodatek cukinii oraz kapusty. Takie kotleciki sprawdzą się także jako pożywne danie dla osób będących na diecie.

Kotlety wołowe serwowane na cebuli z dodatkiem cukinii i kapusty to bardzo oryginalne danie, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa wołowego. Kotleciki są bardzo delikatne, soczyste, a jednocześnie sycące. Świetnie smakują z zapiekanymi ziemniakami i marchewką. Możecie je także serwować z tradycyjnymi ziemniakami czy frytkami. Tak przygotowane kotlety można także wsadzić w bułkę, polać ketchupem i podawać w formie burgera.

KOTLETY WOŁOWE Z PIEKARNIKA




Składniki

  • 400 g mięsa wołowego
  • 1/2 cebuli 
  • 1 marchewka 
  • 200 g kapusty 
  • pieprz, sól, słodka papryka i majeranek do smaku 

Dodatkowo:

  • 2 niewielkie cebule 
  • mała cukinia 
  • 100 g kapusty 
  • 80 g mozzarelli 

Przygotowanie mięsa 

  1. Cebule kroimy w kostkę.
  2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Kapustę szatkujemy, następnie dodatkowo siekamy na mniejsze kawałki. 
  4. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą




Wykonanie

  1. Cebule kroimy w talarki, dzielimy na pięć części. Umieszczamy blisko siebie na wyściełanej papierem blaszce.
  2. Na cebuli umieszczamy mięso uformowane w kształcie spłaszczonych kotlecików. 
  3. Kolejna warstwa to pokrojona w talarki cukinia.
  4. Na cukinii umieszczamy poszatkowaną kapustę.
  5. Posypujemy mozzarellą.
  6. Pieczemy w 200 stopniach, grzanie góra/dół przez 25-30 minut. 

Zapiekane mięso świetnie smakuje polane odrobiną sosu serowego. Polecam podawać je z zapiekanymi ziemniaczkami i marchewka.

  • Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
  • Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
  • Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
  • Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą
Kotlety z Piekarnika z Warzywami i Mozarellą