Takie kotlety to zbawienie dla organizmu czy zimno czy ciepło.
Róbcie i zajadajcie, one są przepyszne.
Chyba ze już będzie bardzo gorąco to zaczekajcie kilka dni, bo piekarnik trzeba włączyć.
Zachęcam do zrobienia.
Buraczane kotlety.
Składniki: 7 kotletów
- 300 g mięsa wołowo – wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 50 g sera feta
- 1 upieczony średni burak
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- oliwa czosnkowa
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie kotletów:
- Buraka upiekłam w piekarniku zawijając go w folię aluminiową.
- Potem pokroiłam w drobną kosteczkę.
- Ugotowałam na sypko kaszę.
- Cebulę posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju.
- Do miski włożyłam mięso, dodałam buraka, kaszę, drobno pokrojoną natkę pietruszki. zeszkloną cebulę.
- Dodałam sól, pieprz i zimną wodę i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Z masy uformowałam 7 kotletów.
- Papier do pieczenia ułożyłam na blaszce do pieczenia, spryskałam go oliwą czosnkową, ułożyłam kotlety i je też spryskałam oliwą.
- Piekłam kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 – 40 minut.
- Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Historyczny budynek Poczty Polskiej w Aleksandrowie Kujawskim |