default-logo

Kotlety z buraczkami i kaszą

Takie kotlety to zbawienie dla organizmu czy zimno czy ciepło.

Róbcie i zajadajcie, one są przepyszne.

Chyba ze już będzie bardzo gorąco to zaczekajcie kilka dni, bo piekarnik trzeba włączyć.

Zachęcam do zrobienia.

Buraczane kotlety.

Kotlety z buraczkami i kaszą


Kotlety z buraczkami i kaszą

Składniki: 7 kotletów

  • 300 g mięsa wołowo – wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól morska
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 50 g sera feta
  • 1 upieczony średni burak
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • oliwa czosnkowa
  • pieprz świeżo mielony

Kotlety z buraczkami i kaszą


Kotlety z buraczkami i kaszą

Przygotowanie kotletów:

  • Buraka upiekłam w piekarniku zawijając go w folię aluminiową.
  • Potem pokroiłam w drobną kosteczkę.
  • Ugotowałam na sypko kaszę.
  • Cebulę posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju.
  • Do miski włożyłam mięso, dodałam buraka, kaszę, drobno pokrojoną natkę pietruszki. zeszkloną cebulę.
  • Dodałam sól, pieprz i zimną wodę i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Z masy uformowałam 7 kotletów.
  • Papier do pieczenia ułożyłam na blaszce do pieczenia, spryskałam go oliwą czosnkową, ułożyłam kotlety i je też spryskałam oliwą.


Kotlety z buraczkami i kaszą


  • Piekłam kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 – 40 minut.


Kotlety z buraczkami i kaszą


  • Na talerzu posypałam pokruszoną fetą.


Kotlety z buraczkami i kaszą


Kotlety z buraczkami i kaszą

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Kotlety z buraczkami i kaszą
Historyczny budynek Poczty Polskiej w Aleksandrowie Kujawskim
About the Author

Leave a Reply

*