default-logo

Kotlety z botwinką

poniedziałek, 6 lipca 2015

Kotlety z botwinką

Dopóki botwina na straganach można wyczarować takie oto kotlety, pyszne, miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz.

Polecam na poprawę humoru i jako pyszny obiad.

Botwinkowe kotlety.

Kotlety z botwinką


Kotlety z botwinką


Kotlety z botwinką



Składniki:

Kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • biała część z nie dużego pora
  • 1 czerstwa bułka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 – 3 łyżki posiekanej bazylii cynamonowej
  • 3 małe buraczki z botwiną
  • gałązka ziela kocanki
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 jajo
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sos:

  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • 100 g ricotty
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka listków mięty czekoladowej

Kotlety z botwinką


Kotlety z botwinką


Kotlety z botwinką

Przygotowanie:

  • Czerstwą bułkę namoczyłam w ciepłej wodzie aby zmiękła.
  • Mięso przełożyłam do miski, dołożyłam odciśniętą bułkę, posiekanego drobno pora, posiekaną natkę, jajo, posiekaną botwinkę wraz z buraczkami, posiekaną bazylię, igiełki kocanki, sól oraz pieprz cytrynowy do smaku i sos sojowy, wyrobiłam masę rękoma na gładką pulpę.
  • Ulepiłam z niej kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Podałam kotlety z pęczkiem, zielonym młodym groszkiem i sosem jogurtowo – cytrynowym.
  • Do miseczki przełożyłam jogurt, dodałam ricottę, sól, pieprz cytrynowy, włożyłam posiekaną miętę i startą skórkę z cytryny, wymieszałam.
  • Sos smakuje lepiej jak jest schłodzony.

Kotlety z botwinką


Kotlety z botwinką

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kotlety z botwinką
Aromatyczne mirabelki
About the Author

Leave a Reply

*