default-logo

Kotlety w kropki na nutę indyjską

Jak wiadomo w Indiach mięsa wieprzowego się spożywa bardzo mało, chyba że wśród chrześcijan.

Moje kotlety są właśnie z łopatki wieprzowej i smakują wybornie w indyjskich smakach, polecam.

Zabieramy się za kotlety.

Wieprzowe kotlety po indyjsku z papryką.

Kotlety w kropki na nutę indyjską


Kotlety w kropki na nutę indyjską



Składniki: 4 porcje

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szalotka – nieduża
  • 1 czerwona papryka szpiczasta
  • ew. sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 jajo
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia


Kotlety w kropki na nutę indyjską

Przygotowanie kotletów:

  • Mięso włożyłam do miski, dodałam sos sojowy i drobniutko posiekaną szalotkę.
  • Dodałam także skórkę otartą z limonki, pieprz cytrynowy i czarny a także pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną.
  • Dodałam do miski jajo i wyrobiłam mięso dokładnie aż zaczęło lepić się do dłoni.
  • Wstawiłam do lodówki na 15 minut.
  • Potem z masy zrobiłam kotlety, obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z ziemniakami z wody, sałatą i marynowanymi cebulkami.


Kotlety w kropki na nutę indyjską

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kotlety w kropki na nutę indyjską
Wędrując uliczkami Łęczycy
About the Author

Leave a Reply

*