default-logo

Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Kotletów mielonych wszędzie pełno tzn. przepisów na nie.

Ja dziś przedstawiam wersję inną, równie pyszną jak tradycyjne ale bogatszą w warzywa.

Kotlety są soczyste i pulchne i warto je sobie sprawić, polecam.

Mielone z selerem.

Kotlety mielone z selerem i ogórkiem


Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duże jajo
  • 1 czerstwa kajzerka 
  • mleko do moczenia kajzerki
  • 1 średnia bulwa selera
  • 1 kiszony ogórek
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia


Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Przygotowanie kotletów:

  • Bułkę kajzerkę namoczyłam w mleku.
  • Selera ugotowałam w osolonej wodzie, rozgniotłam widelcem.
  • Do miski włożyłam mięso, dodałam selera, posiekaną natkę pietruszki, estragon, jajo, musztardę, starty na tarce o grubych oczkach ogórek a także odciśnięta z mleka kajzerkę, wymieszałam dokładnie.
  • Najlepiej używać do tego dłoni.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z sałatką niby – Waldorf.


Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Kotlety mielone z selerem i ogórkiem
Zamek Biskupów warmińskich w Reszlu woj. warmińsko – mazurskie
About the Author

Leave a Reply

*