default-logo

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka Ulubione kotleciki dzieci i dorosłych 😉 Delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Mimo, że zrobione ze zmielonego filetu indyka, nie są w żadnym wypadku suche. To jeden z przepisów na obiad dla dzieci, który najczęściej powtarzam. Takie kotlety można podawać z klasycznymi dodatkami jak sałatka z pomidora czy mizeria oraz ziemniaki, lub np. – jak na zdjęciu przy przepisie – z sałatą ze śmietaną z oliwkami i szczypiorkiem i kaszą bulgur wymieszaną po ugotowaniu z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Polecam! 0

42 4.76

Kotlety mielone z indyka

  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Indyk
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Soczyste kotlety mielone z filetu indyka – delikatne i pyszne kotleciki, lubiane przez dorosłych i dzieci.

Składniki

  • 700 g mielonego filetu z indyka
  • 1 bułka np. czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  • Filet indyka zmielić w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o większych oczkach (lub poprosić o zmielenie w sklepie).
  • Bułkę namoczyć w mleku (ok. 1 szklanka, ok. 10 – 15 minut w zależności od twardości pieczywa). Odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem.
  • Dodać cebulę – obraną i startą na tarce o małych oczkach oraz jajko. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wyrobić ręką na dość luźną masę.
  • Nabierać porcje mięsa, uformować zgrubnie w dłoniach, obtoczyć w bułce tartej, ponownie poprawić kształt kotleta i kłaść na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
  • Smażyć za złoty kolor przez kilka minut, delikatnie przewrócić na łopatce i powtórzyć smażenie z drugiej strony. Powtórzyć z resztą mięsa.

Propozycja podania

  • Kasza bulgur z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem
  • Sałata ze śmietaną, szczypiorkiem i zielonymi oliwkami
Dodaj notatkę
  • Kotlety mielone z indyka Kotlety mielone z indyka
About the Author

Leave a Reply

*