default-logo

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka W domu, szczególnie wśród najmłodszych, nieustającą popularnością wśród dań obiadowych cieszą się kotlety. Również mielone. To sycący obiad dla wracających ze szkoły głodnych dzieci 🙂 Ostatnio chyba częściej korzystam z mięsa z indyka niż wieprzowego (tutaj znajdziecie tradycyjny przepis na wieprzowe kotlety mielone). Tak jak w przypadku tradycyjnych mielonych, tak i tutaj kotlety po podsmażeniu przekładam do naczynia żaroodpornego i dopiekam w piekarniku (dzięki czemu unikam długiego smażenia a kotleciki są delikatne i miękkie w środku). Kotlety drobiowe w zasadzie nie różnią się za bardzo od tamtych wieprzowych poza rodzajem użytego mięsa, ale smak mają jednak delikatniejszy. Zamiast namoczonej w mleku i odciśniętej bułki dodaję też bułkę tartą. Mięso z indyka doprawiam sosem sojowym, natką pietruszki i tymiankiem, dodaję zeszkloną cebulę. Często dla smaku i urozmaicenia dodaję do kotletów pieczarki, najpierw podsmażone razem z cebulką na maśle, później zmielone razem z mięsem. Kotlety ze zdjęcia mają właśnie dodatek pieczarek i dla mnie są to najlepsze w smaku kotlety z indyka. Mięso sama mielę w maszynce, kupuję udźca bez kości, kroję na kawałki odrzucając wszelkie żyłki. Jeśli lubicie drobniej zmielone mięso, możecie po zmieleniu w maszynce dodatkowo wszystko wrzucić na trochę do melaksera. Przy okazji dzisiejszego obiadu polecam Waszej uwadze dodatek w postaci gotowanej marchewki. To „patent” mojej mamy, jak byłam mała bardzo ją lubiłam, teraz też nic się w tej kwestii nie zmieniło 😉 0

40 4.8

Kotlety mielone z indyka

Kotlety drobiowe z indyka z dodatkiem pieczarek

  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Pieczarki
  • Przepisy fit
  • Dla dzieci

Składniki

5 sztuk
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego, np. z udźca indyka
  • 1 cebula
  • 150 g pieczarek*
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła klarowanego + do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • pół łyżeczki soli i 1/3 świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki sosu sojowego (jasnego)

Przygotowanie

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę masła klarowanego. Dodać cebulę i pieczarki i co chwilę mieszając smażyć ok. 5 minut.
  • W międzyczasie dodać starty czosnek, tymianek, a pod koniec drobno posiekane listki natki pietruszki. Zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Jeśli używamy zmielonego już mięsa, pieczarki możemy posiekać w melakserze lub nożem na desce.
  • Zmielone mięso i pieczarki umieścić w misce, dodać sól, pieprz, jajko, bułkę tartą oraz sos sojowy jeśli go używamy. Dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Uformować 5 niezbyt grubych kotlecików, następnie obtoczyć delikatnie w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła klarowanego.
  • Smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do żaroodpornej formy i wstawić bez przykrycia do piekarnika. Piec przez 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku miękkie. Kotlety można odgrzewać np. na patelni.

Propozycja podania

gotowana marchewka do obiadu / ziemniaki

Wskazówki

* można pominąć i zastąpić większą ilością mięsa (dodatkowe 100 g)

  • Kotlety mielone z indyka Kotlety mielone z indyka
About the Author

Leave a Reply

*