default-logo

Kotlety mielone – najlepsze

Kotlety mielone - najlepsze Robimy tak jak pulpeciki, tylko zamiast mąki do obtoczenia dodajemy bułkę tartą. Nie gotujemy w wodzie, tylko smażymy na patelni. Nie muszą być ciężkostrawne, wystarczy smażyć na dobrym oleju, nie dawać zbyt dużego ognia, nie palić tłuszczu i użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Jeśli damy za mało tłuszczu, większość zostanie wchłonięta w mięso, jeśli będzie go więcej, kotlety obsmażą się z zewnątrz, będą chrupiące, a w środku miękkie i nie nasączone tłuszczem. Do mięsa na kotlety dodajemy wodę i podczas wyrabiania staramy się „wtłoczyć” ją w mięso. Ważny jest rodzaj mięsa, oczywiście chuda cielęcina jest o wiele lepsza od tłustego mięsa wieprzowego, takie cielęce kotleciki z czystym sumieniem polecam dla najmłodszych 🙂 0

248 4.86

Kotlety mielone – najlepsze

  • Znane i lubiane
  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Mięso
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina
  • Cielęcina

Kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Klasyka w najlepszym wydaniu!

Składniki

8 sztuk
  • 1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa, udziec cielęcy lub z indyka)
  • 1 średnia cebula starta na tartce
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • do podsmażenia (smalec lub masło klarowane lub olej)

Przygotowanie

  • Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 10 – 15 minut. 
  • Do większej miski włożyć zmielone mięso, startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać.
  • W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, ale dzięki temu kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde.
  • Uformować podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie.

Propozycja podania

  • Zasmażane buraczki
  • Mizeria
  • Tłuczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków, sól, 3 łyżki masła (obrane ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, dodać masło i rozgnieść dokładnie praską do ziemniaków.
  • Kotlety mielone Kotlety mielone
  • Kotlety mielone Kotlety mielone
About the Author

Leave a Reply

*