default-logo

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne Jedno z klasycznych dań wegetariańskich, pomysł nie tylko na piątek 🙂 Lubiane przez dzieci kotleciki jajeczne z ugotowanych na twardo jajek, z dodatkiem szczypiorku i natki pietruszki, usmażone w grubej panierce, która chroni środek przed nasączeniem tłuszczem. Poproście o pomoc dzieci przy przygotowaniu kotletów. Mogą np. obierać jajka ze skorupek a później rozgniatać je widelcem 🙂 Jeśli dzieci są niejadkami, uczestniczenie w przygotowaniu takiego posiłku z pewnością zachęci je do spróbowania a nawet polubienia wielu nowych potraw. 0

81 4.74

Kotlety jajeczne

Proste kotleciki jajeczne z ugotowanych jajek ze szczypiorkiem i natką pietruszki

  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Kuchnia polska
  • Lunche
  • Dania główne
  • Jajka
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci

Składniki

4 sztuki
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 jajko surowe
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować 4 kotleciki, mocno dociskając masę.
  • Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
  • Rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Propozycja podania

  • Sos musztardowy: 80 ml śmietanki kremówki, 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i szczypta cukru (kremówkę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem, cukrem, podgrzać mieszając bez zagotowywania)
  • Sałatka z rukoli, pomidorków, cebuli i fety z winegretem.

Wskazówki

Do kotlecików można dodać troszkę drobno posiekanej fety lub trochę tartego sera (wówczas pomijamy jedno ugotowane jajko).

  • Kotlety jajeczne Kotlety jajeczne
  • Kotlety jajeczne Kotlety jajeczne
  • Kotlety jajeczne Kotlety jajeczne
About the Author

Leave a Reply

*