Kotlety jajeczne
0 Comment

81 4.74
kwestiasmaku
Kotlety jajeczne
Proste kotleciki jajeczne z ugotowanych jajek ze szczypiorkiem i natką pietruszki
- Kotlety
- Potrawy tradycyjne
- Bar mleczny
- Kuchnia polska
- Lunche
- Dania główne
- Jajka
- Wegetariańskie
- Dla dzieci
Składniki
4 sztuki
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 jajko surowe
- sól i pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować 4 kotleciki, mocno dociskając masę.
- Obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
- Rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Propozycja podania
- Sos musztardowy: 80 ml śmietanki kremówki, 3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz i szczypta cukru (kremówkę wymieszać z musztardą, solą i pieprzem, cukrem, podgrzać mieszając bez zagotowywania)
- Sałatka z rukoli, pomidorków, cebuli i fety z winegretem.
Wskazówki
Do kotlecików można dodać troszkę drobno posiekanej fety lub trochę tartego sera (wówczas pomijamy jedno ugotowane jajko).
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne