default-logo

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną Jeszcze lepsze kotlety jajeczne, bo z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej! Dzięki niej kotleciki są smaczniejsze, lepiej się formują i są zdrowsze. Posiłek jest pełniejszy a kotleciki bardziej „konkretne” 😉 Naprawdę – bardzo polecam. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, rzadko wracam do przepisu na klasyczne kotlety jajeczne z samych jajek. Do kotletów świetnie pasuje np. surówka z ogórka – mizeria. 0

116 4.62

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

  • Hity Kwestii Smaku
  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Kuchnia polska
  • Lunche
  • Dania główne
  • Kasza jaglana
  • Jajka
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci

Jeszcze lepsze od zwykłych kotletów jajecznych z samych jajek 🙂

Składniki

5 sztuk
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie – 2 plasterki żółtego sera
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać mleko, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut.
  • 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Jajka do ugotowania włożyć do garnka, zalać ciepłą wodą do całkowitego przykrycia, postawić na ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Wylać gorącą wodę i zalać zimną, zbić skorupki i pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obrać ze skorupek.
  • Kaszę i ugotowane jajka włożyć do dużej miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek oraz starty na tarce ser żółty jeśli go używamy. Dokładnie wymieszać, uformować 5 kotletów.
  • Obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać min. ok. 1/2 cm warstwę masła klarowanego. Gdy będzie gorące, włożyć kotleciki, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie dosmażać jeszcze po około 1 minucie z dwóch stron.

Propozycja podania

mizeria lub sos pieczarkowy

  • Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
  • Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
About the Author

Leave a Reply

*