kotlety jajeczne


Kotlety jajeczne

Wiele osób twierdzi, że obiad bezmięsny to nie obiad. Kosztując tych kotletów jajecznych, z pewnością zmienicie zdanie!

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu kotlety jajeczne. Przygotowujemy je z jajek ugotowanych na twardo. Dodatkowo do masy dodaje się surowe jajko oraz przyprawy. Tak przygotowane kotlety jajeczne są bardzo tanie w przygotowaniu, sycące, idealne na obiad dla całej rodziny.

Polecam Wam również przepis na domowe kotlety ruskie. Równie smaczne i bardzo podobne w przygotowaniu jak kotlety jajeczne. Robi się je nie z jajek a ziemniaków i sera.

PRZEPIS NA KOTLETY JAJECZNE




Składniki

  • 7 jajek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Sześć jajek gotujemy na twardo, jedno pozostawiamy surowe, ponieważ będziemy je dodawać do farszu. Ugotowane jajka obieramy i rozgniatamy przy użyciu widelca.
  • Do jajek dodajemy surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej, posiekany koperek oraz przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 25 minut. Taki zabieg sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a masa nie będzie się rozpadać.
  • Na talerz wysypujemy 3 łyżki bułki tartej.
  • Masę wyciągamy z lodówki, następnie przy użyciu łyżki odmierzamy porcję masy i formujemy spłaszczone kulki. Następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzawamy olej. Kotlety jajeczne smażymy na złoty kolor z obu stron.




kotlety jajeczne przepis
przepis na kotlety jajeczne
jajeczne kotleciki
kotlety z jajek
jajeczne kotlety przepis




Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to bardzo smaczne danie bezmięsne. Idealnie sprawdzą się na domowy obiad dla całej rodziny. Kotleciki jajeczne to idealne danie obiadowe, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Praktycznie całe składają się z jajek, dzięki czemu są wartościowe i sycące. Tak przygotowane kotlety jajeczne sprawdzą się na obiad, kolację, a nawet na śniadanie.

Kotlety jajeczne możemy serwować na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionego sosu. Tutaj polecam Wam sos kurkowy, z jego dodatkiem takie kotleciki to prawdziwy raj dla podniebienia. Do kotletów jajecznych polecam także domową surówkę, u mnie zazwyczaj jest to surówka colesław. W takim zestawieniu kotlety jajeczne to bardzo smaczne danie, które z pewnością posmakuje każdemu z Was.

Przepis na kotlety jajeczne

Sam przepis na kotlety jajeczne jest banalnie prosty. Do przygotowania tego dania potrzebujemy tylko kilku składników. A są to jajka, bułka tarta, koperek i przyprawy. Składniki te większość z Was posiada w swojej kuchni. Pamiętajcie, aby dobrze przyprawić masę jajeczną, by kotleciki były wyraziste w smaku. Ja zazwyczaj dodaję sól, pieprz i paprykę słodką. Możecie również dodać bazylię, czy zioła prowansalskie.