Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów
Na początku chciałam oznajmić że rozstajemy się na tydzień bo ja i całe Moje Małe Czarowanie wybywamy na krótki urlop.
A jak wrócę to podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami kulinarnymi z okręgu wypoczynku.
A teraz do rzeczy.
Czy ja lubię mięso jagnięce? tak owszem ale jak jest dobrze przyprawione.
W tym przypadku panierka z natki nadaje mięsu pyszny aromat i dodatkowo chrupiącą skorupkę.
Polecam kotlety z frytkami z batatów, są przepyszne.
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- odrobina oliwy z oliwek
Natkę pietruszki, czosnek, odrobinę soli oraz bułkę tartą zmiksowałam w blenderze.
Kotlety jagnięce usmażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju a potem przełożyłam je do formy do zapiekania.
Każdy kotlet posmarowałam oliwą i nałożyłam na niego panierkę dociskając ją do kotleta.
Wstawiłam kotlety do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.
Bataty obrałam, blanszowałam 3 minuty, odcedziłam, osuszyłam i smażyłam na rozgrzanym oleju na zloty kolor.
Smacznego.
Pomysł własny.