default-logo

Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów

Na początku chciałam oznajmić że rozstajemy się na tydzień bo ja i całe Moje Małe Czarowanie wybywamy na krótki urlop.

A jak wrócę to podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami kulinarnymi z okręgu wypoczynku. 

A teraz do rzeczy.

Czy ja lubię mięso jagnięce? tak owszem ale jak jest dobrze przyprawione.

W tym przypadku panierka z natki nadaje mięsu pyszny aromat i dodatkowo chrupiącą skorupkę.

Polecam kotlety z frytkami z batatów, są przepyszne.

Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów


Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów

                   Składniki:

  • 4 kotlety jagnięce
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól 
  • odrobina oliwy z oliwek

Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów

 Natkę pietruszki, czosnek, odrobinę soli oraz bułkę tartą zmiksowałam w blenderze.

Kotlety jagnięce usmażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju a potem przełożyłam je do formy do zapiekania.

Każdy kotlet posmarowałam oliwą i nałożyłam na niego panierkę dociskając ją do kotleta.

Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów

 Wstawiłam kotlety do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.

Bataty obrałam, blanszowałam 3 minuty, odcedziłam, osuszyłam i smażyłam na rozgrzanym oleju na zloty kolor.

Kotlety jagnięce z zieloną panierką i frytkami z batatów

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*