default-logo

Kotlety drobiowe

Kotlety drobiowe To kontynuacja (część 2) wpisów do bloga dotyczących przepisów moich rodziców (tutaj część 1 – U mamy). Jest to miejsce, do którego dodaję sprawdzone przepisy mojej mamy jak i mamy mojego męża, którymi chciałabym się z Wami podzielić. W większości są to tradycyjne i klasyczne dania oraz ciasta. Proszę, dodawajcie swoje uwagi i komentarze, dzięki którym podpowiecie też wiele innym użytkownikom. Zachęcam też do dodawania zdjęć swoich potraw. 0

14 4.21

Kotlety drobiowe

  • Kotlety
  • Potrawy tradycyjne
  • Obiad na niedzielę
  • Bar mleczny
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurczak

Składniki

5 kotletów
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego lub mięsa z uda kurczaka lub z indyka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • do panierki: jajko, bułka tarta
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie

  • Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 15 minut. Odcisnąć. Mięso zmielić w maszynce o dużych oczkach (jeśli sami mielimy mięso w domu, możemy też zmielić namoczoną bułkę).
  • Ddodać starty ser, doprawić solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wyrobić masę, pod koniec dodając jajko oraz natkę pietruszki i suszone oregano.
  • Uformować 5 podłużnych kotletów. Maczać w roztrzepanym i posolonym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Kotlety najpierw obsmażyć z każdej strony na lekko złoty kolor na patelni z masłem klarowanym. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut.

Propozycja podania

ziemniaki / surówka z kapusty / marchewka z groszkiem / buraczki

  • Kotlety drobiowe z udek kurczaka Kotlety drobiowe z udek kurczaka
About the Author

Leave a Reply

*