default-logo

Kluski śląskie z sosem kurkowym

Kluski śląskie z sosem kurkowym Pyszne sezonowe danie z wykorzystaniem kurek. Sos kurkowy z dodatkiem pokrojonego parzonego boczku, zrumienionego na początku razem z cebulą. Posiekany koperek będzie tutaj idealnym wykończeniem. Jeśli macie ochotę na takie danie wegetariańskie, pomińcie po prostu boczek a resztę róbcie jak w przepisie. Do potrawy można podać np. ogórka małosolnego. 0

18 4.83

Kluski śląskie z sosem kurkowym

  • Potrawy tradycyjne
  • Bar mleczny
  • Kluski śląskie
  • Kuchnia polska
  • Dania główne
  • Kurki
boczek

Kluski śląskie z pysznym sosem kurkowym z dodatkiem boczku.

Składniki

2 porcje
  • Kluski śląskie z tego przepisu (po ok. 6 sztuk na porcję)
Sos kurkowy z boczkiem
  • 200 g kurek
  • 2 plasterki parzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu
  • 80 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Przygotować kluski śląskie z tego przepisu. Kurki opłukać i osuszyć. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelnię włożyć masło i wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony boczek. Smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli i zrumieni. Wlać wino i odparowywać przez pół minuty.
  • Dodać kurki i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 1 – 2 minuty co chwilę mieszając, pod koniec posypać koperkiem. Podawać z gorącymi kluskami.
  • Kluski śląskie z sosem kurkowym Kluski śląskie z sosem kurkowym
About the Author

Leave a Reply

*