Kluski Śląskie z Mięsem


Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych polskich dań. Nasza kuchnia jest bardzo bogata i ciężko zdecydować się jakie danie jest najlepsze. Kluski śląskie, inaczej też pyzy czy kopytka to jedna z wielu propozycji na smaczny i sycący obiad z dodatkiem ziemniaków.

Kluski śląskie z mięsem to danie, które na pewno posmakuje każdemu, bez wyjątku. Domowe pyzy z dodatkiem mięsa i cebulki to prawdziwy raj dla podniebienia. U nas w domu podajemy je z dodatkiem surówki, ale same są równie smaczne.

Kluski śląskie zazwyczaj przygotowuję z mięsa wieprzowego, czasem także z indyka czy kurczaka. Każda z wersji jest smaczna. Jeśli nie macie pomysłu na obiad a lubicie tradycyjne polskie dania, koniecznie wypróbujcie mój przepis na kluski śląskie z mięsem. Smacznego!




PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 400 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz




Przygotowanie:

  • Obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odlewamy wody i pozostawiamy ziemniaki do ostygnięcia.
  • Następnie przepuszczamy ostudzone ziemniaki przez maszynkę do mielenia.
  • Zmielone ziemniaki umieszczamy w większej misce, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość mieszamy ręką do połączenia składników.
  • Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie masła.
  • Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy z dodatkiem przypraw.
  • Usmażone mięso łączymy z 1/2 cebuli, doprawiamy do smaku. Drugą część cebulki zostawiamy na później.




Jak zrobić kluski śląskie?

  • Kiedy mamy gotowe ciasto ziemniaczane i farsz, przystępujemy do nadziewania naszych klusek mięsem.
  • Nabieramy 2 łyżki masy ziemniaczanej, formujemy z niej kuleczkę i spłaszczamy na placek. Następnie na środek nakładamy łyżkę farszu mięsnego i ponownie formujemy kulkę. W ten sposób formujemy wszystkie kluseczki.
  • Gotujemy wodę w dużym garnku z dodatkiem soli. Na gotujący się wrzątek wrzucamy kluski. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze 6 minut.
  • Ugotowane kluski podajemy z podsmażoną cebulką i ulubioną surówką.




Kluski Śląskie z Mięsem
Kluski Śląskie z Mięsem