Kluski śląskie


Kluski śląskie to bardzo popularne danie, które chyba każdy z Was zna. Jak sama nazwa wskazuje, potrawa ta pochodzi ze śląska. Mimo że każdy robi je nieco inaczej, główna zasada przygotowania klusek śląskich jest taka sama. Kluski śląskie składają się z ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Jedni dodają jajko, inni nie.

Przepis na domowe kluski śląskie jest banalnie prosty, łatwy do zapamiętania. Kluski śląskie z mojego przepisu są mięciutkie i bardzo smaczne. Do wykonania klusek możemy wybrać dowolny rodzaj ziemniaków, musimy jednak pamiętać, że kolor klusek zależy właśnie od ziemniaków, jakie wybierzemy, oraz od tego, czy dodamy jajko, czy je pominiemy.

Jak zrobić kluski śląskie?

W przepisie na kluski śląskie obowiązuje prosta zasada. Zawsze, ugotowane i przepuszczone przez maszynkę ziemniaki umieszczamy w misce, uklepujemy i dzielimy na 4 części. Jedną z nich wyjmujemy a w jej miejsce, umieszczamy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągnięte wcześniej ziemniaki, sól oraz jajko.

Jak sami widzicie, przepis na kluski śląskie jest banalnie prosty. Są one idealną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Możemy je serwować na kilka sposobów, z podsmażoną cebulka czy ulubionym sosem.

PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE




Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Ugotowane ziemniaki najlepiej zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
  • Zmielone ziemniaki umieszczamy w misce i uklepujemy. Następnie na uklepanej masie ziemniaczanej rysujemy krzyżyk, dzięki czemu masę podzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną część ziemniaków, a w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyjętą część ziemniaków również umieszczamy w misce.
  • Następnie dodajemy jajko oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu dłoni. Przygotowana masa powinna być plastyczna. Co do koloru masy, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich użyjemy.
  • Kluski formujemy w dłoni. Wyciągamy odrobinę masy, formujemy z niej kulkę, a następnie przy użyciu palca wykonujemy w niej wgłębienie.
  • W ganku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej kluski. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • Po upływie czasu wyjmujemy wszystkie kluski i wykładamy na talerz.
  • Kluski śląskie podajemy z podsmażoną cebula lub ulubionym sosem. Może to być sos pieczarkowy, pieczeniowy lub inny. Można także posypać świeżym koperkiem.




Kluski śląskie
Kluski śląskie