default-logo

Klopsiki w ostrym sosie

środa, 19 października 2011

Klopsiki w ostrym sosie

Przepis znalazłam w jakiejś gazecie z przed 20-tu lat.

Klopsiki w ostrym sosie


Klopsiki w ostrym sosie

                Składniki:

  • 200 g cebulek
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 łyżek oleju
  • 2 papryczki chili
  • 2 kromki pieczywa
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 360 g mielonej wołowiny (dałam wieprzowo-wołowe)
  • 1 jajo
  • sól

               Na sos:

  • 3 papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 100 g dymki
  • 30 g imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 1/2 szklanki półwytrawnego wina

Klopsiki w ostrym sosie


Klopsiki w ostrym sosie

Cebulki i czosnek obrać, posiekać i połowę poddusić na oleju.

Wystudzić i dodać mięso, jedno posiekane chili, pieczywo, natkę, jajo, sól i wyrobić na gładką masę.

Utoczyć klopsiki.

Na patelni rozgrzać olej.

Włożyć klopsiki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.

             Na sos:

Paprykę pokroić w paski.

Razem z resztą cebulki i czosnku i chili poddusić na reszcie oleju.

Dodać pomidory z sosem, fasolkę, sól  i dusić 10 minut.

Dymkę pokroić w krążki.

Imbir zetrzeć na tarce lub dodać mielony.

Klopsiki w ostrym sosie


Klopsiki w ostrym sosie

Klopsiki wrzucić do sosu i razem podgrzać.

Wyśmienicie smakują z chlebem własnego wypieku.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*