Klopsiki w ostrym sosie
środa, 19 października 2011
Przepis znalazłam w jakiejś gazecie z przed 20-tu lat.
Składniki:
- 200 g cebulek
- 4 ząbki czosnku
- 12 łyżek oleju
- 2 papryczki chili
- 2 kromki pieczywa
- 2 łyżki natki pietruszki
- 360 g mielonej wołowiny (dałam wieprzowo-wołowe)
- 1 jajo
- sól
Na sos:
- 3 papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 100 g dymki
- 30 g imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
- 1/2 szklanki półwytrawnego wina
Cebulki i czosnek obrać, posiekać i połowę poddusić na oleju.
Wystudzić i dodać mięso, jedno posiekane chili, pieczywo, natkę, jajo, sól i wyrobić na gładką masę.
Utoczyć klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć klopsiki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Na sos:
Paprykę pokroić w paski.
Razem z resztą cebulki i czosnku i chili poddusić na reszcie oleju.
Dodać pomidory z sosem, fasolkę, sól i dusić 10 minut.
Dymkę pokroić w krążki.
Imbir zetrzeć na tarce lub dodać mielony.
Klopsiki wrzucić do sosu i razem podgrzać.
Wyśmienicie smakują z chlebem własnego wypieku.
Smacznego.